fbpx
Opinie

Wat een poll niet teweeg kan brengen | commentaar

Poll: easyJet captain: 1,5 ton+150 vrije dagen. Staakt om betere voorwaarden in rooster en pensioen. Terecht of onterecht?

Dat was de vraag, niet meer en niet minder. We waren benieuwd naar wat mensen eigenlijk van die staking vinden, na heel veel berichtgeving van Up over beide partijen.

Salaris
EasyJet kwam maandagochtend op het NOS Journaal naar buiten met de melding dat een Nederlandse captain anderhalve ton verdient en 150 dagen per jaar niet werkt (we hebben het naar beneden afgerond). Tegelijk zegt de VNV woordvoerder in datzelfde journaal voor betere voorwaarden in het rooster en de pensioenen te staken. Dit staat ook bovenaan alle persberichten die we ontvangen.

Belachelijk!!
Je kan denken: anderhalve ton en nóg meer willen, dat is toch belachelijk!!! In een tijd waar zorgmanagers en bankdirecteuren onderwerp van negatieve uitingen zijn, kan dat ook voor piloten gelden.

Mag wel wat beter geregeld
Anderzijds kan je ook denken: piloten hebben zelf een bak geld geïnvesteerd in hun opleiding. Zij nemen op jonge leeftijd een grote gok (groter dan heel erg veel andere mensen) in een tijd dat pilotenbanen zeer schaars zijn. Tegelijk hebben ze een grote verantwoordelijkheid in de lucht en hebben ze vaak onmogelijke werkuren. Het is dus logisch dat ze opkomen voor hun belangen als ze die aangetast vinden.

In het eerste geval stem je onterecht, in het tweede geval stem je terecht. Niet meer en niet minder. Dachten we.

Stellingname
Heel veel mensen zagen er wel een stelling in. Uitsluitend een pro-easyJet stelling werd er gedacht. Reageerders vonden ons (zeer) partijdig*. Ook vonden ze het te kort door de bocht en dat het ingewikkelder ligt. Ieder die Up een beetje gevolgd heeft weet dat we wel tien berichten over deze stakingen hebben gehad, waarin we iedere keer beide partijen en ieders argumenten uitgebreid aan bod laten komen. In een tweet passen niet 500 woorden, dat klopt. Vandaar dat de kern er alleen in stond. Naar onze mening dan.

Waarom?
Waarom mensen er zo op reageren is me niet helemaal duidelijk. Is het omdat het salaris van een piloot gevoelig ligt? En zo ja: waarom dan?
Als we hadden neergezet “Grondmedewerker: zoveel euro, zoveel vrije dagen, staakt voor betere voorwaarden en minimaal €75 meer loon. Terecht of onterecht?”, waren de reacties dan hetzelfde geweest? Zijn we dan ook partijdig? En zijn we in dat geval dan wel voor de vakbond of ook voor de maatschappij? Maar eens een poll over houden.

[su_spacer size=”40″]

*We hebben nog nooit een euro van easyJet ontvangen.

Joeri van Ormondt

Oprichter. Joeri heeft samen met Sander in 2013 Up in the Sky opgericht. Tot medio 2020 was hij eigenaar. Nu is hij gastredacteur. Daarnaast is hij logopedist-stottertherapeut bij De Stotterpraktijk.

Gerelateerde artikelen

Back to top button