NieuwsProfessional

Schiphol maakt fout in geluidsberekening voor uitbreiding

Schiphol heeft fouten gemaakt in de berekening van milieu- en geluidswinst van nieuwe start- en landingsprocedures. Dat blijkt uit een onderzoek van de Commissie voor de Milieueffectrapportage (MER).

Nieuwe procedures
Schiphol gaat de komende tijd de start- en landingsprocedures opnieuw instellen om verder te kunnen groeien. Hiermee wil de luchthaven brandstof besparen en geluidsoverlast verminderen. Een deel van de geluidswinst kan Schiphol gebruiken om uit te breiden.

Berekening
De commissie MER, een adviesbureau van de overheid concludeert na onderzoek dat Schiphol fouten heeft gemaakt in de berekeningen. De voorgestelde procedures leveren minder milieu- en geluidswinst op dan gedacht. Schiphol gebruikt in de berekeningen de, verouderde, Nederlandse regels. Dit dienen echter de internationale te zijn. Er wordt in de huidige Schipholberekening uitgegaan van een geluidswinst van 3 decibel, met de nieuwe methode is de winst beperkter: 1,5 decibel. Dit verschil is berekend op basis van een steekproef, het is dus nog niet definitief.

De overheid zegt al langer te werken aan de invoering van de nieuwe regels, maar dit nog niet voor elkaar te hebben. Een woordvoerder van het ministerie zegt dat nog niet bepaald kan worden hoeveel het nieuwe rekenmodel gaat schelen in mogelijk groei voor Schiphol.

Besluit
Schiphol moet het opnieuw gaan berekenen. Daarna neemt staatssecretaris Sharon Dijksma een besluit over verdere groei.

Help Up de crisis door!

en word vriend

Ook Up in the Sky heeft het moeilijk door de economische impact van het Coronavirus. Ben je fan van Up? Dan kan je ons helpen. Met een kleine bijdrage van 5 euro zijn wij al enorm blij!

Geef je wat meer, dan krijg je er extra’s voor terug. Als je 24 euro doneert, dan schotelen wij je geen advertenties meer voor. Als je een nog grotere vriend wordt, dan sturen we je ook nog eens een code waarmee je gratis ons fotoboek Schiphol.jpg kan bestellen.

Wie wil er nou geen vriend van ons worden?

Tags

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close
Close

Geen advertenties?

Wil je liever geen advertenties? Dat kan als je vriend van Up wordt: https://www.upinthesky.nl/vriend-shop/