fbpx
AirlinesKLMNieuwsNL NieuwsOnderwerpenProfessional

Ook cabinepersoneel daagt KLM voor de rechter

Na vakbond FNV namens het grondpersoneel en pilotenvakbond VNV, sleept nu ook de Vereniging Nederlands Cabinepersoneel (VNC) KLM voor de rechter. Net als bij de piloten, gaat het hierbij om een conflict over de pensioenen.

“Als je in Nederland vindt dat je onrecht wordt aangedaan, kun je naar de echter stappen voor een oordeel,” aldus de VNC. De bond stelt dat KLM het cabinepersoneel “zeker onrecht aandoet.” Het conflict betreft de pensioenen van de crew van KLM en KLC.

Dagvaarding
VNC heeft de dagvaarding naar KLM inmiddels de deur uitgedaan. “Daarna gaat die naar de rechtbank voor de zitting op 5 oktober.” VNC vindt dat KLM haar hand heeft overspeeld in het pensioendossier en vindt dat onacceptabel. “De VNC heeft zich altijd constructief opgesteld en vele inhoudelijke oplossingen bij KLM op tafel gelegd. Ondanks al onze pogingen zijn we er helaas niet gezamenlijk uitgekomen.”

Herstelpremies
KLM heeft volgens VNC nog tijdens de lopende pensioenonderhandelingen een nieuwe uitvoeringsovereenkomst gesloten met het pensioenfonds. “Daarin heeft ze laten opnemen dat KLM nauwelijks nog herstelpremies hoeft te betalen voor het herstel van de dekkingsgraad van ons pensioenfonds. Sterker nog: door dit eenzijdig handelen houdt KLM jaarlijks vele miljoenen euro’s in de zak, geld dat in onze pensioenpot thuishoort.”

Vertrouwen geschonden
Dat bedrag zou dit jaar al zijn opgelopen tot bijna 40 miljoen euro. “Het conflict gaat dus over geld dat toebehoort aan het cabinepersoneel van KLM en KLC, want pensioen is uitgesteld salaris. En het kan nog erger uitpakken, ook de kans op het korten van reeds bestaande of nog in opbouw zijnde pensioenen kan realiteit worden.” VNC stelt dat zij niet anders kunnen dan naar de rechter stappen, omdat KLM niet bereid de zaak terug te draaien naar hoe de situatie was, bovendien zegt de bond dat het vertrouwen is geschonden. “Dan ben je op een gegeven moment uitgepraat.”

✈️ Ontvang 20.000 Flying Blue Miles met een American Express kaart

Vraag een American Express Gold creditcard aan en ontvang daarbij tijdelijk 20.000 Flying Blue miles. Ter illustratie: een KLM-vlucht Amsterdam-Berlijn begint momenteel al vanaf 4.500 miles, exclusief belastingen. Lees de voorwaarden alvorens de kaart aan te vragen.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button