fbpx
AirlinesFrequente reizigersKLMNieuwsNL NieuwsOnderwerpenSchiphol Airport

Stakingen verboden: Belangen KLM zwaarder dan FNV

Het grondpersoneel van KLM mag tot 5 september niet staken op Schiphol, omdat de belangen van KLM zwaarder wegen dan die van FNV.

Het gerechtshof in Amsterdam bepaalde vrijdag in hoger beroep dat protestacties van vakbond FNV niet toegestaan zijn. De belangen van KLM zwaarder wegen zwaarder dan die van FNV, aldus het hof. De eerdere uitspraak van de rechtbank blijft dus in stand. De rechtbank in Haarlem sprak eerder uit dat FNV tot 5 september geen stakingsacties mag organiseren.

Terreur
Volgens de Haarlemse rechter was het vanwege de vakantiedrukte en aanhoudende terreurdreiging niet verantwoord om te staken. FNV was het hier niet mee eens en ging daarom in hoger beroep. Er zijn drie stiptheidsacties in de tussentijd georganiseerd die niet tot weinig vertraging hebben geleid.

FNV
“Uiteraard zijn we als FNV teleurgesteld in deze uitspraak,” reageert Leen van der List, projectleider bij FNV Luchtvaart, op de uitspraak van de rechter in Amsterdam. “Onze leden willen opkomen voor hun rechten en de race naar beneden stoppen. Zij kunnen helaas nu niet alle middelen inzetten die normaal tot hun beschikking staan. We hadden het ijzer willen smeden als het heet was. We gaan op korte termijn overleggen met onze leden wat voor acties ze wel kunnen gaan organiseren. En na de vijfde kunnen dit eventueel werkonderbrekingen zijn.”

De bond eist onder meer een loonsverhoging van 1 procent, met een minimum van 75 euro per maand. De “race to the bottom” moet gestopt worden, volgens de bond.

KLM
In een reactie zegt KLM tevreden te zijn met deze uitspraak. “KLM blijft openstaan voor het gesprek en blijft zoeken naar een inhoudelijke oplossing met FNV. KLM heeft begrip voor- en respecteert wat belangrijk is voor haar medewerkers en daarmee de bonden en FNV.”

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button