fbpx
LayoutNieuwsProfessional

‘Het gaat beter met KLM, maar nog niet goed’; Elbers praat personeel bij

Pieter Elbers, president-directeur KLM, praat het personeel bij via een webcast. Het interview ging vooral over waar KLM nu staat, naartoe wil en over de actualiteiten rond grondpersoneel, cabine crew en piloten.

Voetbalwedstrijd
“Het gaat beter met KLM, maar nog niet goed. We zien een resultaatverbetering dankzij de inspanningen van het personeel. We zijn van een negatief resultaat naar een klein positief resultaat gegaan. Als we het vergelijken met een voetbalwedstrijd, dan stonden we toen we begonnen met het veranderprogramma, eind 2014, met 5 – 0 achter. Nu hebben we dat teruggedraaid naar 5 – 2 of 5 – 3 achterstand”, vertelt Elbers in de webcast. “Je kunt alleen een toekomst voor het bedrijf creëren als je kunt investeren in de toekomst. In de recente crisisperiode hebben we relatief weinig geïnvesteerd. De schuld is opgelopen en er kwamen tonnen per dag aan rentekosten bij.”

Pursers
Eén van de twee pursers op intercontinentale vluchten gaat eruit. Dat is echter geen bezuinigingsoplossing volgens Elbers. “Eén purser wordt vervangen door een cabin attendant, iemand die meewerkt aan de service. Daar maak je geen financiële winst mee, maar we kunnen zo onze klanten beter tegemoet komen. Daar investeren we nu in, zo zijn pursers bijvoorbeeld begonnen met het werken met iPad’s, en dat gaan we nu voor meer personeel inzetten.”

Elbers zegt dat het vervangen van een purser door een cabin attendant ervoor zorgt dat KLM het verschil kan maken voor klanten en zo andere serviceconcepten kan aanbieden. “Een voorbeeld daarvan is maaltijden eten wanneer je wilt, in plaats van de vaste tijden. Dat bespreken we allemaal met de vakbonden en het personeel.”

Wisselvalligheid
Elbers geeft aan te hebben gedaan wat het personeel belangrijk vindt in de cao. “Een aspect was baanbehoud, een ander aspect ouderenbeleid en weer een andere salariëring. Juist de enorme wisselvalligheid van de resultaten heeft er toe geleid dat we zijn gegaan voor een betere winstverdelingsregeling. We laten de inkomsten voor de medewerkers mee fluctueren met de winst van het bedrijf. Die regeling ligt er ook voor het grondpersoneel.”

Strijdbijl
Een medewerker stelt Elbers de vraag: “Wordt het niet tijd om de strijdbijl te begraven en gezamenlijk nieuwe cao’s te beeldhouwen?” Elbers geeft aan dat graag te willen doen. “Met vier van de vijf grondbonden hebben we goede afspraken gemaakt. Na de vakantie leggen zij die voor aan hun leden. Alleen met de FNV zijn we nog in discussie en die ronden we graag zo spoedig mogelijk af. Het gaat om keuzes maken en daarbij moeten we kijken naar de belangrijkste aspecten.”

Verandering
Op korte termijn wil Elbers ervoor zorgen dat er oplossingen komen voor de cao-discussies. “We zijn met een vijfjarig veranderprogramma begonnen en we hebben nu anderhalf jaar achter de rug, natuurlijk zijn we er nog niet. Maar we zijn op een goede weg”, aldus Elbers.

Michael Stoelinga

Redacteur. Michael heeft een bachelor in de journalistiek en is na zijn studie bij Up blijven 'hangen'. In zijn vrije tijd sport hij graag en hij houdt van reizen. Met name heeft hij een voorliefde voor Noord-Europese landen.

Gerelateerde artikelen

Back to top button