fbpx
AirlinesOnderwerpenProfessional

Emirates en Qatar groeien harder dan Etihad in 2016

De drie grote golfmaatschappijen hebben de afgelopen twaalf maanden hun netwerk fors uitgebreid. Dit blijkt uit gegevens die de website Anna.aero verzameld heeft.

Vergeleken met augustus 2015 groeiden bij alle drie de maatschappijen het aantal vertrekkende vluchten vanaf hun bases. Qatar Airways noteerde 16,6 procent meer vertrekken, Emirates Airlines 5,5 procent en Etihad Airways 4,9 procent.

Etihad sluit op meerdere fronten de rij. Emirates en Qatar voegden respectievelijk zestien en acht nieuwe rechtstreekse bestemmingen toe, terwijl Etihad slechts één nieuwe bestemming opnam.
De maatschappijen hebben een aantal lijndiensten ge-upgraded, waarbij meestal de tussenstop eruit gehaald is. Onder andere naar Auckland (Emirates) en Belgrado (Qatar) gebeurde dit. Ook voor de komende maanden zijn veel nieuwe bestemmingen aangekondigd. Qatar opent vijf nieuwe routes, Emirates en Etihad allebei ééntje.

Op het eerste oog lijkt het vooral Emirates voor de wind te gaan; diverse routes kregen meer vluchten of worden uitgevoerd met de A380 in plaats van een kleiner toestel. De maatschappij haalde echter flink bakzeil met de route van Dubai naar Panama City. Deze route, de langste ter wereld, werd groots aangekondigd, maar kwam niet van de grond. Zonder verdere verklaring sloot Emirates de reserveringen voor de route in maart 2016.

Bestemmingen
De meeste vluchten worden uitgevoerd naar India, gevolgd door Saudi-Arabië en het Verenigd Koninkrijk. Gemeten naar de beschikbare stoelcapaciteit staat India ook op plaats één, waarna het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten volgen.

Doha-Atlanta
Eén van de meest spraakmakende nieuwe routes was Doha-Atlanta door Qatar Airways. De komst van de golfmaatschappij werd door de Amerikaanse carriers Delta Air Lines, United Airlines en American Airlines met argusogen gadegeslagen. Zij betichten de drie maatschappijen ervan oneerlijke staatssteun te krijgen.

Qatar zette op de route de eerste dag een A380 in. Op de luchthaven van Atlanta was voor dat toestel geen gate vrijgehouden. Volgens Qatar stonden er toestellen van Delta aan de gate die voor de A380 bestemd was. De maatschappij zou dat echter wel geweten hebben.

✈️ Ontvang 20.000 Flying Blue Miles met een American Express kaart

Vraag een American Express Gold creditcard aan en ontvang daarbij tijdelijk 20.000 Flying Blue miles. Ter illustratie: een KLM-vlucht Amsterdam-Berlijn begint momenteel al vanaf 4.500 miles, exclusief belastingen. Lees de voorwaarden alvorens de kaart aan te vragen.

Bas Joosse

Senior editor. Bas is journalist en van jongs af aan gefascineerd door de luchtvaart. Hij woont vlakbij Schiphol. Hij is sinds het begin verbonden aan Up in the Sky. Verder is Bas eindredacteur voor een tijdschrift en werkt in de luchtvaartindustrie.

Gerelateerde artikelen

Back to top button