fbpx
LiefhebberNieuwsOnderwerpenVliegtuigen

Plannen voor meer Antonov An-225’s | Foto’s

Er komen mogelijk meer Antonov An-225 Mriya toestellen, het grootste vliegtuig ter wereld.

Antonov maakt vandaag bekend een contract te hebben getekend met Aerospace Industry Corporation of China (AICC) waarin beide partijen hun intentie uitspreken een lange termijn samenwerking aan te gaan.

Serieproductie
De eerste stap van de samenwerking is het opknappen van de tweede Antonov en die, gemoderniseerd, te leveren aan AICC. Daarna (fase 2) zal er een gezamenlijke serieproductie worden opgezet in China. Dit zal onder licentie van Antonov gebeuren. Beide fasen zullen weer nieuwe contracten vergen, maar de intentie voor meer Mriya’s is vastgelegd.

An-225 Mriya
De 225 is het vliegtuig met het grootste maximum startgewicht ooit gebouwd. Het toestel is ontworpen in de Sovjet-Unie om de Russische spaceshuttle, de Buran, te vervoeren. Vergelijkbaar aan het vervoer van de Amerikaanse spaceshuttle op een B747. Met het ineenstorten van de Sovjet-Unie en het stopzetten van het Buran project was de Mriya niet meer nodig. Er is één volledig toestel gebouwd, die vliegt (na een aantal jaar in opslag te hebben gestaan) met nieuwe motoren al weer een tijd.

Destijds werden twee 225’s besteld. Aan de tweede is toen wel begonnen, maar nooit afgemaakt. Deze romp wordt nu dus (waarschijnlijk) wel afgebouwd. In 2011 zei de toenmalige CEO van Antonov tegen een Oekraïnse krant dat afbouw van het tweede toestel in drie jaar klaar zou kunnen zijn en 300 miljoen dollar zou kosten.

Tweede An-225 ©Antonov
Tweede An-225 ©Antonov
Tweede An-225 ©Antonov
Tweede An-225 ©Antonov
Tweede An-225 ©Antonov
Tweede An-225 ©Antonov
Tweede An-225 ©Antonov
Tweede An-225 ©Antonov

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button