fbpx
BoekenNieuws

Recensie: Kijk daar loopt een stewardess van Caroline Nelissen

Nelissen_Kijk daar loopt een stewardessCaroline Nelissen | Kijk daar loopt een stewardess
Paperback | 218 pagina’s | € 17,95
ISBN 978-94-61535-55-9
Uitgeverij Aspekt | 2014
Waardering_Recensie_Sterren_3

Caroline Nelissen geeft in Kijk daar loopt een stewardess inzicht in het bestaan als cabin attendant, na zelf 35 jaar lang bij KLM in dienst geweest te zijn. Het is een fictieve roman waar autobiografische elementen in zitten: net als hoofdpersoon Monica Lisa Dalfsen is Caroline Nelissen ooit begonnen met de ALO om lerares lichamelijke opvoeding te worden, werkte vervolgens twee jaar in het buitenland en kwam daarna in de luchtvaartwereld terecht. Hoezeer uit haar eigen leven gegrepen de rest van het boek is blijft gissen, maar met 35 jaar ervaring bij een luchtvaartmaatschappij heeft Nelissen aan inspiratie ongetwijfeld geen gebrek gehad.

En daar gaat Nelissen leuk mee om: er zijn enkele grote lijnen die van begin tot eind terug blijven komen, maar daarnaast behandelt ze ook in hoog tempo kleinere gebeurtenissen en incidenten waarmee ze de dynamiek en afwisseling in het stewardessenvak inzichtelijk maakt. De cursief gedrukte hoofdstukafsluitingen, waarin andere personages hun mening over Monica Lisa of het laatst besproken voorval geven, zijn ook een leuke vondst. Het fungeert als handig hulpmiddel om aan te tonen dat niks ooit exact is zoals het lijkt en dat iedereen zijn of haar eigen waarheid heeft. Ook maakt het de onzekerheid van Monica Lisa, die toch alles voor elkaar lijkt te hebben, beter verklaarbaar. Een en ander komt mooi samen in het omslag: we zien een stewardess met rolkoffer naar het gereedstaande vliegtuig lopen terwijl haar schaduw die van een moeder achter haar kinderwagen is.

Die dualiteit tussen werk en privé behandelt Nelissen ook in het verhaal, maar blijft wel wat onderbelicht. Het komt nog het best tot uitdrukking in het ietwat gekunstelde gegoochel met haar naam (als stewardess laat ze zich Monica noemen, voor vrienden is ze Lisa), maar haar moederschap komt over de helft van het boek toch enigszins uit de lucht vallen en krijgt daarna niet helemaal de aandacht die verwacht wordt. Het merendeel gaat op aan twijfels en ergernissen over mannen waardoor het karakter van Monica Lisa als hardwerkende familievrouw de eendimensionaliteit nauwelijks overstijgt.

Niettemin zou iedereen die zich tijdens een vliegreis wel eens heeft geërgerd aan de service aan boord dit boek moeten lezen. Uiteraard zijn de cabin attendants er voor de passagiers en voor een zo plezierig en veilig mogelijke vlucht, maar de verscheidenheid aan rollen die ze daarvoor moeten aanwenden blijkt uit Monica Lisa’s jubileumspeech enorm: “Ik denk dat ik mijn beleving als stewardess het beste kan samenvatten als ik opnoem wat ik me deze afgelopen jaren heb gevoeld: serveerster, gids, bewaakster, security-agent, kinderoppas, schoonmaakster, psychologe, communicatiedeskundige, sociaal werker, teamplayers, hotelbewoonsters, reizigers, EHBO-ers, tolk-vertalers, organisatoren, omroepers en velen onder ons zijn ook nog een soort Moeder Theresa”. Kortom: lof voor alle cabin attendants die elke vlucht weer met een schone lei en een nieuwe lading immens geduld beginnen.

[bol_product_links block_id=”bol_57c409905d8b9_selected-products” products=”9200000029884522″ name=”Kijk daar loopt een stewardess” sub_id=”Caroline Nelissen” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Boekrecensies

De nieuwste recensie van een luchtvaartboek vind je elke andere woensdag in de boekenrubriek.

Anne Bakker

Recensent. Anne is MA in Book & Digital Media (Universiteit Leiden) en is soms op de spottersplaats bij Schiphol te vinden, uitsluitend als de patatkraam er staat. Anne is verantwoordelijk voor de boekenrubriek.

Gerelateerde artikelen

Back to top button