fbpx
AirlinesKLMNieuwsNL NieuwsOnderwerpenProfessional

Vakbond De Unie akkoord met cao-bod KLM grondpersoneel

Het KLM grondpersoneel van vakbond De Unie is in grote meerderheid akkoord gegaan met het ‘ultieme’ cao-bod van KLM. Volgens de vakbond heeft 75 procent van de leden ingestemd met de voorstellen.

KLM onderhandelt al maanden met de vakbonden van het grondpersoneel over een nieuwe cao. In die nieuwe overeenkomst moeten de medewerkers opnieuw financieel inleveren. Achter de schermen is de maatschappij met vier van de vijf bonden akkoord, liet KLM-CEO Pieter Elbers gisteren weten.

Er ligt geen “feest-cao”, stelt vakbondsbestuurder Joop Hofland in een brief aan de leden. Hij legt uit dat er intensief overleg is geweest tussen KLM en de vakbonden over het voorstel. “Het wordt nu door de meeste stemmers rationeel beoordeeld als ‘passend bij de omstandigheden van KLM’, maar emotioneel is het eigenlijk een instemming tegen-wil-en-dank.”

De Unie waarschuwt wel dat de offers die de medewerkers brengen, alleen maar voor KLM Nederland gedaan worden. “Iedere beweging waarbij die groei wordt overgeheveld naar Frankrijk of elders betekent, wat De Unie betreft, dat alle verslechteringen onmiddellijk komen te vervallen”, aldus Hofland. De vakbond wil nog wel met KLM in overleg over verlofdagen en de mogelijkheid voor medewerkers om minder te werken voorafgaand aan hun pensionering.

Onzekerheid
De bonden CNV Vakmensen, NVLT en VHKP vragen binnenkort hun leden om akkoord te gaan. FNV Luchtvaart verzet zich tegen de nieuwe cao. Volgens De Unie blijft het door die opstelling van de FNV nog wel onzeker of het akkoord er uiteindelijk komt.

✈️ Ontvang 20.000 Flying Blue Miles met een American Express kaart

Vraag een American Express Gold creditcard aan en ontvang daarbij tijdelijk 20.000 Flying Blue miles. Ter illustratie: een KLM-vlucht Amsterdam-Berlijn begint momenteel al vanaf 4.500 miles, exclusief belastingen. Lees de voorwaarden alvorens de kaart aan te vragen.

Bas Joosse

Senior editor. Bas is journalist en van jongs af aan gefascineerd door de luchtvaart. Hij woont vlakbij Schiphol. Hij is sinds het begin verbonden aan Up in the Sky. Verder is Bas eindredacteur voor een tijdschrift en werkt in de luchtvaartindustrie.

Gerelateerde artikelen

Back to top button