fbpx
Column GoofNieuwsOpinie

Jumbo Joe is dood | Column Goof

Heb zijn boek gelezen. Het laatste boek dat ik volledig gelezen heb. Indrukwekkend. Al was het wel een opschepper, die Joe Sutter. Ik denk dat er wel een paar mensen zijn die denken: “Wacht effe, wij waren er óók nog.”

Maar goed, de man heeft wel wat neergezet, met z’n Jumbojet.

Hij moest tegen de verdrukking in een militaire transporter (die het krap verloren had van de Lockheed Galaxy) ombouwen tot een paxpakker. Vandaar die bult ook, trouwens. Daaronder moest een complete armoured half track naar binnen gereden kunnen worden.

Dat gebeurde niet. Wat wel aan boord kwam was een ander soort passagier. Want de Jumbo luidde een tijdperk in. Van luxe vervoer voor de happy few, naar massavervoer voor Joe Average en Otto Normalverbraucher. Opeens kon Jan Modaal intercontinentaal.

Funding om leuke dingen te doen kreeg hij overigens nauwelijks voor zijn project, die arme Joe Sutter. Want al het ontwikkelingsgeld werd door Boeing gestoken in de SST. De tegenhanger van de Concorde. Die bling bling bomber moest van titanium en roestvrij staal in elkaar worden geknutseld. De beste Boeing-technici gingen die kant op. Joe Sutter moest smeken om elke lousy dollar, bij een onwillige directie die nauwelijks in het project geloofde.

Nee, die Sutter zat maar in een hoekje te knoeien met zijn Jumbojet. Maar hij heeft het wel gered. En die gekke SST kent niemand meer.

Vijftig jaar later wil de Jumbo zelfs nog lang niet dood, al is het bestaan moeizaam. Veelbetekenend: opvolger A380 is al bijna geflopt. Ik voorspel dat als de laatste A380 naar de schroothoop gaat, er nog steeds Jumbo’s zullen vliegen. Mooi werk, Joe. Ik wil niet sentimenteel doen, maar ik denk dat je de mensheid dichter bij mekaar hebt gebracht dan de paus & alle andere religieuze soepjurken bij mekaar. Thanks.

Goof Bakker

[email protected]

Goof Bakker

Columnist. Goof is reclame-tekstschrijver en vlieger op de Cessna O-2A en de Yak-52. Hij schrijft een column in Piloot & Vliegtuig. Goof schrijft ook voor diverse bladen, kranten (NRC / Volkskrant) en magazines.

Gerelateerde artikelen

Back to top button