fbpx
IncidentenLayout

Meer incidenten met drones gemeld

Het aantal incidenten met recreatieve drones (39) is tot eind mei van dit jaar al groter dan over geheel vorig jaar, toen er ‘slechts’ 15 incidenten werden gemeld. Bijna alle voorvallen (37) zijn gemeld door piloten die er een in de buurt van hun vliegtuig zagen.

De Inspectie Leefomgeving en Transport publiceerde vandaag het informatieblad ‘Voorvallen met drones/RPAS’, waaruit deze cijfers blijken. De toename kan volgens de inspectie verband houden met het stijgende drone-gebruik. Het is niet bekend hoeveel recreatieve drones er zijn in Nederland.

Van de gemelde voorvallen ging het 31 keer om recreatieve drones die in de buurt van een luchthaven vlogen, waarvan 24 bij Schiphol. Over ongelukken met personen zijn tot nu toe geen meldingen binnengekomen. Wel waren er gevaarlijke situaties. Zo viel er twee keer een drone door het dak van een huis en beschadigde een drone een auto.

RPAS-drones
Meldingen over drones die beroepsmatig worden ingezet zijn wel gedaald: vorig jaar kwamen er 28 meldingen binnen, tot eind mei dit jaar waren dat er 17. Meldingen van deze drones (Remotely Piloted Aircraft System, RPAS) betreffen vaak technische problemen, waardoor het onbemande vliegtuig bijvoorbeeld neerstort. Bij geen van deze crashes was sprake van schade aan andere personen of goederen.

De meldingen over incidenten tussen beroepsmatig ingezette drones en bemande luchtvaart komen bijna allemaal van drone-eigenaren zelf. Het gebied waarin een RPAS-drone vliegt is voor bemande luchtvaart verboden. Een RPAS-vlucht moest bijvoorbeeld worden afgebroken omdat een helikopter laag vloog in het RPAS-gebied.

Proces-verbaal
In 2015 zijn in totaal 24 processen-verbaal opgemaakt door de politie vanwege het overtreden van de regels voor recreatief en niet-recreatief drone-gebruik.

✈️ Ontvang 20.000 Flying Blue Miles met een American Express kaart

Vraag een American Express Gold creditcard aan en ontvang daarbij tijdelijk 20.000 Flying Blue miles. Ter illustratie: een KLM-vlucht Amsterdam-Berlijn begint momenteel al vanaf 4.500 miles, exclusief belastingen. Lees de voorwaarden alvorens de kaart aan te vragen.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button