Topambtenaren maakten zich na de ramp met de MH17 zorgen over de woede bij Nederlanders over het optreden van het kabinet. Op social media werd emotioneel gereageerd omdat hulpverleners en onderzoekers geen vrije toegang kregen tot het rampgebied.
Onrust
“Wanneer deze woede en onmacht aanhoudt, kan dit leiden tot maatschappelijke onrust, bijvoorbeeld tijdens openbare herdenkingsbijeenkomsten”, dat waarschuwden ambtenaren in interne stukken die NOS, RTL Nieuws en de Volkskrant hebben verkregen na een beroep op de Wet openbaarheid op bestuur.
Snel
Al snel na de ramp was er een uitgebreide ‘situatieschets en duiding’ beschikbaar voor de eerste vergadering van de hoogste ambtenaren aan het begin van de avond. In die tekst staat bijvoorbeeld: “Gezien de beelden van de crash is de kans op overlevenden nihil.” Als oorzaak wordt een schietactie van pro-Russische rebellen genoemd, het falen van het vliegtuig, een terroristische aanslag en een zelfmoordactie van de piloot.
Social media
De overheid hield nauwlettend de reacties in de media in de gaten. De eerste dagen wordt daar tijdens vergaderingen bezorgd over gesproken. “Het optreden van de Nederlandse regering krijgt, ook na de persconferentie van premier Rutte op zondagavond, overwegend negatieve reacties op sociale media”, staat in een presentatie van maandagochtend 21 juli. Een dag later bleek uit een peiling van EditieNL juist dat veel mensen waardering hadden voor het optreden van koning Willem-Alexander, premier Rutte en minister Timmermans van Buitenlandse Zaken. Na de Dag van Nationale Rouw, op 23 juli, staat er in de stukken: “Veel mensen uiten hun waardering voor de respectvolle ceremonie, men geeft blijk van nationale trots en tonen hun emoties.”