fbpx
AirlinesKLMNieuwsNL NieuwsOnderwerpenProfessional

Piloten Air France komen onder Perform 2020 uit door nieuw plan

Air France-KLM topman Jean-Marc Janaillac werkt aan een nieuw strategisch plan voor het moederbedrijf. Volgens de Franse krant La Tribune draagt het plan de naam Trust Together. Het plan vervangt de afspraken uit het Perform 2020 plan. Hiermee lijken de piloten van Air France onder deze bezuinigingsafspraken uit te komen. De maatschappij en de piloten onderhandelen nog steeds over de invulling van de bezuinigingen.

Wat er precies in Trust Together staat, is niet duidelijk. De plannen zijn volgens La Tribune donderdag en vrijdag gepresenteerd binnen Air France en KLM. De presentaties gebeurden aan de maatschappijen afzonderlijk.

Vertrouwen
Wat volgens de krant wel helder is, is dat Janaillac het vertrouwen en de eenheid binnen de beide maatschappijen terug wil brengen. Piloten van HOP! lieten in juni hun onvrede blijken over de stakingen bij Air France. Ook de Nederlandse VNV veroordeelt de Franse stakingen keer op keer. Grondpersoneel van Air France riep de eigen piloten in het verleden ook al op om niet meer te staken.

Vlak na zijn aantreden schortte Jean-Marc Janaillac de bezuinigingen van het Transform-plan al op, omdat de Franse pilotenvakbonden anders weer het werk neer zouden leggen.

Perform 2020
De nieuwe plannen vervangen het Perform 2020-plan, waarin onder andere de piloten van Air France-KLM moesten inleveren. Bij KLM werden na overleg met de Vereniging Nederlandse Verkeersvliegers afspraken gemaakt, bij Air France weigeren de pilotenvakbonden nog steeds om te onderhandelen over nieuwe voorstellen. De maatschappij wil dat de vliegers langer doorwerken en meer uren maken. Als reactie op de plannen legden de piloten meerdere keren het werk neer. Dit kostte Air France in juni en juli zo’n honderd miljoen euro.

Franse media meldden eerder al dat topman Janaillac bereid was om het Perform 2020-plan te schrappen, op voorwaarde dat de Franse piloten tot 1 november niet zouden staken. Een dag later, op 2 november, vergadert de raad van bestuur van Air France-KLM en presenteert Janaillac zijn nieuwe plan. Met het nieuwe ‘Trust Together’ lijkt Janaillac zijn belofte in ieder geval te houden.

Boodschap
Of Trust Together ook in Amstelveen als blijk van vertrouwen wordt opgevat, is nog maar de vraag. Bij KLM is al wel aan de voorwaarden van de strategische plannen voldaan. Dat ging met veel pijn en moeite. Door de blijvend vijandige opstelling van de Air France-piloten, lijken zij nu uiteindelijk onder die bezuinigingsplannen uit te komen.

✈️ Ontvang 20.000 Flying Blue Miles met een American Express kaart

Vraag een American Express Gold creditcard aan en ontvang daarbij tijdelijk 20.000 Flying Blue miles. Ter illustratie: een KLM-vlucht Amsterdam-Berlijn begint momenteel al vanaf 4.500 miles, exclusief belastingen. Lees de voorwaarden alvorens de kaart aan te vragen.

Bas Joosse

Senior editor. Bas is journalist en van jongs af aan gefascineerd door de luchtvaart. Hij woont vlakbij Schiphol. Hij is sinds het begin verbonden aan Up in the Sky. Verder is Bas eindredacteur voor een tijdschrift en werkt in de luchtvaartindustrie.

Gerelateerde artikelen

Back to top button