fbpx
IncidentenNieuwsOnderwerpenRuimtevaart

SpaceX raket ontploft tijdens tanken

De onbemande Falcon 9 raket van SpaceX die donderdag 1 september ontploft is, werd op dat moment getankt. Dat zegt SpaceX in een verklaring.

Ontploffing
De ontploffing vond plaats om 09:07 uur in de ochtend op Space Launch Center 40, Cape Canaveral, Florida. Dit was acht minuten voordat er een test zou worden gedaan met het opstarten van de motor. Verschillende media doen verslag van gebroken ramen en weggeblazen deuren van huizen in de buurt. De ontploffing werd tot 50 kilometer verderop gehoord. De oorzaak is nog onduidelijk.

Pre-launch sequence
SpaceX zegt in hun verklaring te onderzoeken waar het mis ging. “Op het moment van de ontploffing stond het voertuig verticaal en werd met brandstof gevuld. De motoren zouden acht minuten later gestart worden. Dit is een standaard pre-launch test”, aldus SpaceX.

Kernoorzaak
Het onderzoek naar de kernoorzaak is in volle gang. SpaceX zegt telemetrie van 3.000 kanalen en video te hebben er wordt ingezoomd op een periode van 35 tot 55 milliseconde. Wat betreft het lanceerplatform wordt de schade bekeken. Dat er schade is, is duidelijk, aldus SpaceX. Het bedrijf lanceert van nog twee andere platformen, Launch Complex 39A op Kennedy Space Center en Space Launch Complex 4E op Vandenberg Air Force Base, California. Het bedrijf ziet dan ook geen capaciteitsproblemen.

SpaceX benadrukt dat het er alles aan doet om veilig ruimtevluchten aan te blijven bieden.

NASA
In een verklaring zegt NASA vertrouwen te hebben in de partners in het bemande ruimteprogramma. “Het is nog te vroeg om te zeggen of het schema van dit programma moet worden veranderd”, aldus NASA. “Veiligheid gaat altijd voor op het handhaven van het schema. Beide bedrijven (Boeing en SpaceX, red) die het bemande ruimteprogramma opzetten, zijn verplicht diverse veiligheidssystemen in te bouwen om een lancering af te breken. Tests moeten uitwijzen of deze systemen werken. In 2017 wordt dit verder getest”, zegt NASA in de verklaring.

“NASA and our partners remain committed to meeting the goals of the Commercial Crew Program.”

Joeri van Ormondt

Oprichter. Joeri heeft samen met Sander in 2013 Up in the Sky opgericht. Tot medio 2020 was hij eigenaar. Nu is hij gastredacteur. Daarnaast is hij logopedist-stottertherapeut bij De Stotterpraktijk.

Gerelateerde artikelen

Back to top button