fbpx
IncidentenOnderwerpenRuimtevaart

Israëlische satellietbouwer eist 50 miljoen na explosie SpaceX

Een satellietbouwer uit Israël eist 50 miljoen dollar van SpaceX nadat afgelopen week een raket ontplofte. Aan boord van de raket was een satelliet van het bedrijf. Space Communication zou ook genoegen nemen met een gratis ruimtevlucht, meldt Reuters.

Spacecom is naar eigen zeggen hard getroffen na de explosie van donderdag, meldt Reuters. De explosie vernietigde een onbemande raket van SpaceX op een lanceerplatform in Cape Canaveral. De explosie vond plaats toen de raket getankt werd, liet SpaceX naderhand weten. Aan boord was een AMOS-6 satlliet, die onder andere voor betere internetverbindingen in het zuiden van Afrika moest zorgen. Ook Facebook zou gebruik gaan maken van de satelliet.

Claim
De ruimtesonde werd gebouwd door Israel Aerospace Industries. Volgens Spaceom-CEO Gil Lotan kan zijn bedrijf ook van de satellietbouwer nog 205 miljoen dollar claimen. Tegenover Reuters wilde het bedrijf niet onthullen of een verzekering de schade na de explosie dekt. Na het incident van donderdag werd de handel in Spacecom op de beurzen stilgelegd.

Gratis vlucht
Opvallend genoeg mag SpaceX de schuld ook ‘afkopen’ met een gratis bemande ruimtevlucht. Met de Dragon-capsule wil het bedrijf zeven passagiers een ruimtereis laten maken. De eerste bemande testvlucht wordt waarschijnlijk pas over drie jaar uitgevoerd.

✈️ Ontvang 20.000 Flying Blue Miles met een American Express kaart

Vraag een American Express Gold creditcard aan en ontvang daarbij tijdelijk 20.000 Flying Blue miles. Ter illustratie: een KLM-vlucht Amsterdam-Berlijn begint momenteel al vanaf 4.500 miles, exclusief belastingen. Lees de voorwaarden alvorens de kaart aan te vragen.

Bas Joosse

Senior editor. Bas is journalist en van jongs af aan gefascineerd door de luchtvaart. Hij woont vlakbij Schiphol. Hij is sinds het begin verbonden aan Up in the Sky. Verder is Bas eindredacteur voor een tijdschrift en werkt in de luchtvaartindustrie.

Gerelateerde artikelen

Back to top button