fbpx
AirlinesNieuwsOnderwerpenProfessional

Vakbond: cabinepersoneel Air France ziek door A380

Een deel van het cabinepersoneel van Air France heeft last van hoogteziekte als ze werken in de A380’s van de maatschappij. Dit stelt vakbond SNPNC. De problemen ontstaan doordat het toestel snel kan klimmen en de luchtvochtigheid in het vliegtuig afneemt.

SNPNC zegt dat ongeveer tien procent van het cabinepersoneel klachten heeft na een vlucht in een Superjumbo. Die klachten variëren van hoofdpijn en duizeligheid tot coördinatieproblemen en kortademigheid. De luchtvochtigheid komt volgens de bond na het klimmen van een A380 uit op ongeveer vijf procent. Volgens Franse arbeidsregels moet een werkgever actie ondernemen als de luchtvochtigheid onder de veertig procent komt.

Twee vluchten
Binnen Air France geldt de regel dat het personeel niet meer dan twee vluchten per maand op de A380 mag maken. Volgens SNPNC wil de Franse luchtvaartautoriteit deze regel loslaten; de vakbond en de bedrijfsartsen zijn daar tegen.

De vakbond vindt het wel opmerkelijk dat Air France de toestellen inzet naar Johannesburg en Mexico-City. Die steden liggen op relatief grote hoogte, waar het cabinepersoneel eerder last heeft van hoogteziekte.

Boeing
De vakbond is positiever over de Boeing 787, waarin de cabinedruk lager ligt. Air France heeft zes Dreamliners besteld.

✈️ Ontvang 20.000 Flying Blue Miles met een American Express kaart

Vraag een American Express Gold creditcard aan en ontvang daarbij tijdelijk 20.000 Flying Blue miles. Ter illustratie: een KLM-vlucht Amsterdam-Berlijn begint momenteel al vanaf 4.500 miles, exclusief belastingen. Lees de voorwaarden alvorens de kaart aan te vragen.

Bas Joosse

Senior editor. Bas is journalist en van jongs af aan gefascineerd door de luchtvaart. Hij woont vlakbij Schiphol. Hij is sinds het begin verbonden aan Up in the Sky. Verder is Bas eindredacteur voor een tijdschrift en werkt in de luchtvaartindustrie.

Gerelateerde artikelen

Back to top button