fbpx
AirlinesKLMNieuwsNL NieuwsOnderwerpenProfessional

Acties FNV van de baan; akkoord met KLM

De KLM en vakbond FNV hebben overeenstemming bereikt over een nieuwe cao met het grondpersoneel. Hiermee zijn nieuwe acties van de FNV van de baan.

FNV-onderhandelaar Jan van den Brink: “We hebben eindelijk een doorbraak, zeg maar een trendbreuk. KLM wil samen met ons de race naar beneden stoppen. De bezuinigingen op de personeelskosten door KLM worden tot stilstand gebracht.”

“Ik ben blij dat met deze overeenstemming duidelijkheid is gekomen voor alle grondmedewerkers”, zegt Aart Slagt, Executive Vice President HR & Industrial Relations bij KLM.

Eisen
FNV wilde per 1 januari 2017 een loonsverhoging van 1 procent met een minimum van 75 euro en een winstdeelregeling, zoals de piloten ook hebben. Ook moesten er van FNV uitzendkrachten in vaste dienst komen en mocht het aantal seniorendagen niet bevroren worden. Tenslotte wilde KLM één vakantiedag minder gaan uitkeren, FNV was hierop tegen.

Akkoord
Beide partijen zijn nu overeengekomen dat de salarissen met minimaal 50 euro omhoog gaan. Daarnaast wordt het aantal seniorendagen tot 2023 niet verminderd en krijgen 200 uitzendkrachten een vaste baan.

Van den Brink: “KLM zegt toe geen werkzaamheden meer uit te besteden. In plaats van meer en meer uitzendkrachten in te zetten, krijgen nu 200 uitzendkrachten een echte baan bij KLM”.

Acties
Eind juli greep het KLM-grondpersoneel voor het eerst naar het ‘actiewapen’. Gedurende de ochtenduren werd geen vracht geladen en de grondmedewerkers in de vertrekhal boden passagiers cadeautjes aan met daarbij uitleg over het waarom van de acties.

Rechter
Na de eerste acties van het KLM-grondpersoneel, stapte KLM naar de rechter. Die verbood in eerste instantie acties tot 5 september. De argumenten die de rechter aanvoerde, waren de vakantiedrukte op Schiphol en de terreurdreiging. FNV accepteerde de uitspraak niet en ging in hoger beroep. Het hof oordeelde ook in hoger beroep dat de FNV tot die datum geen acties mocht voeren en adviseerde partijen nog eens om tafel te gaan.

Kennelijk hebben FNV en KLM dat gedaan, waarop er in plaats van nieuwe acties vandaag dan eindelijk een akkoord werd bereikt. De FNV moet het onderhandelingsresultaat nog voorleggen aan de achterban.

✈️ Ontvang 20.000 Flying Blue Miles met een American Express kaart

Vraag een American Express Gold creditcard aan en ontvang daarbij tijdelijk 20.000 Flying Blue miles. Ter illustratie: een KLM-vlucht Amsterdam-Berlijn begint momenteel al vanaf 4.500 miles, exclusief belastingen. Lees de voorwaarden alvorens de kaart aan te vragen.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button