fbpx
AirlinesIncidentenOnderwerpenVeiligheid

Vlucht AirAsia vliegt verkeerd door foute coördinaten

Een vlucht van AirAsia is in maart 2015 op de luchthaven van Melbourne beland terwijl het toestel eigenlijk naar Kuala Lumpur moest vliegen. De piloten voerden de verkeerde coördinaten in, concludeert de Australische onderzoeksraad ATSB.

Het incident vond plaats op 10 maart 2015. Een Airbus A330 voerde een vlucht uit van Sydney naar Kuala Lumpur. Tijdens de pre-flight check voerde de gezagvoerder de coördinaten van de luchthaven van Sydney verkeerd in. “Dit leidde tot een positiefout van 11.000 kilometer. Dit had effect op de navigatie- en waarschuwingssystemen van het vliegtuig”, stelt de ATSB volgens The Guardian. In plaats van naar het noordwesten werd het toestel van AirAsia door het flight management system naar het zuidwesten gestuurd.

Tijdens de start vanaf Sydney kreeg de crew een waarschuwing dat er terrein geraakt zou worden. Maar omdat de piloten vrij zicht hadden op een lege landingsbaan, gingen ze door met de take-off. Na de start probeerde de auto-pilot het toestel naar het vluchtpad van een andere landingsbaan te sturen. Dat was voor de piloten het teken dat er iets mis was.

Volgens de ATSB had de crew in totaal vijf keer de kans om te zien dat de locatie verkeerd was ingevoerd. Tijdens verdere checks in de cockpit zag de first officer wel dat er een melding was, maar meldde hij dit niet. Tegenover de ATSB verklaarde hij dat de melding “te snel was om te interpreteren.” Ook drie afzonderlijke waarschuwingssignalen werden genegeerd, omdat er geen boodschap van de computer bij gegeven werd.

Melbourne
De piloten konden niet meer terugkeren naar Sydney omdat het weer daar te slecht was voor een visual approach. Daarop moest het toestel uitwijken naar Melbourne. Daar kon de crew wel een visual approach uitvoeren. Het kostte technici drie uur om de systemen weer te herstarten.

✈️ Ontvang 20.000 Flying Blue Miles met een American Express kaart

Vraag een American Express Gold creditcard aan en ontvang daarbij tijdelijk 20.000 Flying Blue miles. Ter illustratie: een KLM-vlucht Amsterdam-Berlijn begint momenteel al vanaf 4.500 miles, exclusief belastingen. Lees de voorwaarden alvorens de kaart aan te vragen.

Bas Joosse

Senior editor. Bas is journalist en van jongs af aan gefascineerd door de luchtvaart. Hij woont vlakbij Schiphol. Hij is sinds het begin verbonden aan Up in the Sky. Verder is Bas eindredacteur voor een tijdschrift en werkt in de luchtvaartindustrie.

Gerelateerde artikelen

Back to top button