fbpx
Foto-artikelLiefhebberMilitairOnderwerpen

Kustwacht ontvangt buitenlandse toestellen op Schiphol

Op Schiphol zijn sinds afgelopen maandag drie buitenlandse kustwacht-toestellen aanwezig. De Nederlandse kustwacht wil op dit moment nog niets bekend maken over de aanleiding, maar vermoedelijk gaat het om een oefening.

Aan de oefening nemen vliegtuigen van de Zweedse, Noorse, Duitse en Nederlandse kustwacht deel. Naast een Nederlandse Dornier 228 zijn dat een Duitse marine Do228, een Zweedse DHC-8 van de ‘Kustbevakning’ en een Beech 350 van de Noorse ‘Kystverket’.

Beech 350 King Air van de Noorse kustwacht © Leonard van den Broek
Beech 350 King Air van de Noorse kustwacht © Leonard van den Broek

Opsporen van milieuvervuiling
Waarschijnlijk ligt de nadruk van de oefening op milieu-inspectie. Opsporing van milieudelicten, zoals illegale olie-lozingen, is een belangrijke taak van kustwachtvliegtuigen. De opschriften van de Duitse en Noorse toestellen (‘Pollution Control’) laten hier geen twijfel over bestaan. Tot wanneer de bezoekende buitenlandse vliegtuigen nog op Schiphol blijven, is niet bekend.

Do228 van de Duitse marine, met 'Pollution Control' opschrift © Leonard van den Broek
Do228 van de Duitse marine © Leonard van den Broek

 

Een DHC-8 van de Zweedse kustwacht op het platform van Schiphol-Oost © Leonard van den Broek
DHC-8 van de Zweedse kustwacht © Leonard van den Broek

Help mee de meest realistische B737NG-simulator naar Nederland te halen!

Bij Up in the Sky houden we van de luchtvaart, dat moge duidelijk zijn. Nu willen we de nieuwste B737NG-simulator mét 4K-resolutie-projectors op de Nederlandse (particuliere) markt brengen. De benodigde investering hiervoor bedraagt anderhalve ton. Wil jij meehelpen financieren en rente ontvangen? Stuur een mail naar [email protected] voor meer informatie.

Leonard van den Broek

Redacteur / fotograaf. Leonard groeide op in Eindhoven, waar zijn interesse voor de luchtvaart werd gewekt door het vliegverkeer rond 'Welschap'. De afgelopen jaren bezocht Leonard talloze vliegbases in binnen- en buitenland.

Gerelateerde artikelen

Back to top button