fbpx
Foto-artikelHistorische LuchtvaartLiefhebberOnderwerpen

Saab koopt vijf historische straaljagers van Zweedse luchtmacht

Het Zweedse luchtvaartconcern Saab neemt vijf luchtwaardige oude Saab-straaljagers over van de Zweedse luchtmacht. Het gaat om drie J32C Lansens, één J35J Draken en een tweezits Sk37E Viggen.

Tijdens een vliegshow ter gelegenheid van het 90-jarig bestaan van de Zweedse luchtmacht, op de vliegbasis Linköping-Malmen, maakte Saab-bestuursvoorzitter Håkan Buskhe deze plannen bekend. De bouwer wordt vanaf volgend jaar eigenaar van de vijf toestellen, maar de vliegtuigen worden gevlogen door de ‘Swedish Air Force Historic Flight’. Deze stichting opereert al een aantal oude Saab-vliegtuigen, waaronder een Draken en een Viggen.

Op de Facebook-pagina van de stichting wordt de CEO van de vliegtuigbouwer geciteerd: “Saab zal eigenaar worden van de toestellen en er voor zorg dragen dat ze prima vliegwaardig blijven, tenminste tot aan het 100-jarig jubileum van de Zweedse luchtmacht in 2026 en het 90-jarig jubileum van Saab AB in 2027”.

De afgelopen jaren waren de toestellen van de Swedish Air Force Historic Flight (SWAFHF) al regelmatig te zien op vliegshows in Europa. Zo vloog een AJS37 Viggen al eens voor tijdens de Open Dagen van de Koninklijke Luchtmacht op Volkel in 2013. Komend weekend zal de SWAFHF met vier toestellen deelnemen aan de Sanicole airshow in België; een AJS37 Viggen, een tweezits Sk35C Draken, een J29 Tunnan en een Sk60.

Saab J35J Draken, welke nu is aangekocht door Saab © Leonard van den Broek
Saab J35J Draken, welke nu is aangekocht door Saab © Leonard van den Broek
Een Saab J32 Lansen © Leonard van den Broek
Een Saab J32 Lansen © Leonard van den Broek

Haal jouw KLM-staart in huis!

Nieuw in de webshop van Up, een KLM-staart op houten voet. Speciaal voor de echte KLM-fans.

Leonard van den Broek

Redacteur / fotograaf. Leonard groeide op in Eindhoven, waar zijn interesse voor de luchtvaart werd gewekt door het vliegverkeer rond 'Welschap'. De afgelopen jaren bezocht Leonard talloze vliegbases in binnen- en buitenland.

Gerelateerde artikelen

Back to top button