AirlinesNieuwsOnderwerpProfessional

Nederlands bedrijf neemt VLM over

Een dochterbedrijf van het Nederlandse SHS Aviation neemt VLM over. SHS en de curator van de failliete luchtvaartmaatschappij hebben daarover vandaag een principeakkoord gesloten.

Eerder vandaag meldde Up al dat er een mogelijk akkoord was, dat is nu definitief.

Statement
De curator is zojuist met het volgende statement gekomen:

“Na onderzoek en het vergelijken van de verschillende biedingen, hebben de curatoren van VLM Airlines NV een princiepsakkoord bereikt met SHS Antwerp Aviation N.V., een dochteronderneming van SHS Aviation B.V. (Nederland). Er moeten nog een aantal administratief-juridische formaliteiten worden vervuld, eigen aan de overname van een gefailleerde onderneming, maar er worden geen problemen meer verwacht.”

Dit betekent echter niet dat de Fokker 50’s van VLM weer snel de lucht in zullen gaan.

“Er moet [eerst] een nieuwe AOC (air operator’s certificate) worden aangevraagd bij het Directoraat-generaal Luchtvaart (DGLV). Daarnaast moeten ook medewerkers worden geselecteerd, aangeworven en opgeleid. Dit is een proces dat makkelijk enkele maanden in beslag kan nemen.”

Vestigingsplaats

De vestigingsplaats van het nieuwe VLM is al bekend:

“VLM Airlines Newco wordt verankerd in Antwerpen. De hoofdzetel zal gevestigd worden op Antwerp Airport. Daar zal de vloot, die initieel zes operationeel bruikbare Fokker 50-toestellen telt, ook onderhouden worden.”

VLM Airlines Newco zal in een eerste fase vanuit Antwerpen opnieuw naar een aantal regionale bestemmingen en Europese hoofdsteden vliegen. Sommige steden zijn zakelijke bestemmingen, andere routes zullen zowel de zaken- als leisure-markt bedienen.

Verwacht wordt dat in een eerste fase opnieuw een vijftigtal mensen aan de slag kunnen. Dat aantal zal toenemen in functie van de uitbouw van het netwerk en de vloot. Indirect zal het aantal gecreëerde arbeidsplaatsen natuurlijk hoger liggen, omdat allerhande toeleveranciers ook opnieuw mensen in dienst zullen moeten nemen.”

Het is nog niet zeker of het nieuwe bedrijf de merknaam VLM mag aanhouden.

Over SHS Aviation
SHS Aviation is een Nederlands bedrijf. Belgische media melden dat er een groot Chinees investeringsfonds achter SHS zit, maar het is nog onduidelijk of dat daadwerkelijk zo is en wat eventueel de naam daarvan zou zijn. SHS Aviation blijkt uit gegevens van de KvK te zijn opgericht door Harm Prins in april van dit jaar. Op 2 augustus is hij teruggetreden als directeur van de BV. SHS Aviation is een financiële holding, het is dus niet ingeschreven als luchtvaartbedrijf.

Over VLM
De Vlaamse Luchttransportmaatschappij, zoals VLM voluit heet, ging in juni failliet. Op dat moment bestond de vloot uit tien Fokker 50’s en waren er zo’n 150 mensen bij het bedrijf in dienst.

Tags

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button