fbpx
LiefhebberOnderwerpen

Nederlandse KDC-10 blijft in Irak

De ministerraad heeft besloten dat het Nederlandse leger nog zeker tot eind 2017 in Irak aanwezig blijft om te helpen bij het vernietigen van IS. Volgens de raad is de strijd tegen de jihadisten nog niet gestreden.

Missie
De Nederlandse missie levert op verschillende manieren een bijdrage:

“Nederland blijft bijdragen aan de trainingen in Irak. De Iraakse strijdkrachten en de Peshmerga richten zich de komende periode met steun van de internationale coalitie op de bevrijding van Mosul, de grootste stad die ISIS nog onder controle heeft. Ook blijven Nederlandse militairen de force protection verzorgen van de Belgische F-16’s die deelnemen aan de luchtcampagne. Verder biedt Nederland een tankervliegtuig aan om gevechtsvliegtuigen die tegen ISIS worden ingezet, in de lucht bij te tanken.”

Het genoemde tankervliegtuig is de bekende KDC-10.

Over de KDC-10
KDC-10’s zijn multifunctioneel: ze worden ingezet om vracht te vervoeren, militairen naar buitenlandse missies te vliegen en straaljagers in de lucht bij te tanken.

De luchtmacht kocht de KDC-10’s in 1992 van Martinair, waarna ze ingrijpend verbouwd zijn. Nederland heeft er twee in dienst, dus de helft van de vloot blijft voorlopig in Irak.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button