fbpx
IncidentenNieuws

9/11: vijftien jaar geleden

Het is vandaag vijftien jaar geleden dat op 9/11 door middel van vier vliegtuigen terroristische aanslagen werden gepleegd in de Verenigde Staten.

Twee vliegtuigen vlogen in de Twin Towers van het World Trade Center en een ander vliegtuig in het Pentagon, in de buurt van Washington. Een vierde vliegtuig stortte neer in de buurt van Shanksville (Pennsylvania). Twee toestellen waren eigendom van American Airlines en twee van United Airlines.

WTC
Om 8.46 uur plaatselijke tijd (14.46 uur in Nederland) vloog een gekaapte 767 op American Airlines-vlucht 11 de noordelijke WTC-toren. Het toestel was om 7:59 uur vertrokken vanaf Boston Logan Airport met bestemming Los Angeles. Bij de inslag ontstond een grote explosie, waarna er in de toren brand ontstond.

Bijna twintig minuten later, om 9.03 uur, boorde United Airlines-vlucht 175 (ook een 767) zich in de zuidelijke toren, waardoor eveneens brand ontstond. Het toestel was om 08:14 uur vertrokken van Logan Airport en had dezelfde bestemming. De zuidelijke toren stortte om 9.59 uur als eerste in, de noordelijke toren volgde om 10.28 uur na 102 minuten gebrand te hebben. Hierbij is vrijwel iedereen die zich op dat moment nog in de torens bevond om het leven gekomen.

flight_paths_of_hijacked_planes-september_11_attacks-1

Andere twee
American Airlines vlucht 77, een Boeing 757, vertrok van Washington Dulles Airport om 08:20 uur naar Los Angeles. Om 09:37 uur crashte de 757 in het Pentagon. Vanaf Newark International steeg om 08:42 uur de laatste gekaapte 757 op met bestemming San Francisco. Op deze vlucht probeerden de passagiers de kapers te overmeesteren. Uiteindelijke stortte het toestel neer in een veld van Stonycreek Township in de buurt van Shanksville, Pennsylvania.

Doden
Uiteindelijk kwamen er 2.996 mensen om bij de verschillende aanslagen. Ruim 6.000 mensen raakten gewond. Onder de doden bevonden zich de 265 inzittenden van de vliegtuigen, 2.606 mensen in het WTC en ruim 400 brandweerlieden, politiemensen en militairen.

©The Pancake of Heaven
©The Pancake of Heaven
©Robert
©Robert

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button