fbpx
LiefhebberOnderwerpen

Defensie organiseert paradroppings voor herdenking Market Garden

Ongeveer 750 Rode Baretten uit acht verschillende landen treden zaterdag 17 september bij een speciale demonstratie in de voetsporen van hun voorgangers. Op dezelfde datum in 1944, 72 jaar geleden, begon de grote luchtlandingsoperatie Market Garden om Nederland te heroveren op de Duitsers.

Market Garden
Tijdens deze operatie landden 2000 parachutisten op de Ginkelse Heide in de buurt van Ede. De deelnemende militairen, afkomstig uit Groot-Brittannië en Polen, hadden tot hun taak de landingszones veilig te stellen en de brug over de Rijn bij Arnhem te veroveren. De brug was cruciaal voor de verdere doortocht naar Noord-Nederland en Duitsland.

Vliegtuigen
Voor de herdenkingen worden dit jaar, naast de Duitse Transalls C-160 en de Nederlandse en Poolse Hercules C-130’s, twee Boeing C-17 Globemasters III ingezet voor het droppen van parachutisten. Deze C-17’s, afkomstig uit de Verenigde Staten en Canada, behoren tot de grootste militaire transportvliegtuigen en kunnen elk ongeveer 100 parachutisten vervoeren.

Eindhoven
De militaire transportvliegtuigen worden vanaf vliegbasis Eindhoven ingezet om de parachutisten te transporteren naar de dropzones. Personeel van de vliegbasis levert daarnaast ook ondersteuning door de vliegtuigen te voorzien van brandstof, het stallen van de vliegtuigen en het opslaan van materieel.

Voorbereiding
Als voorbereiding op de herdenkingssprong op zaterdag voeren de militairen vanaf woensdag al een aantal sprongen uit boven de Ginkelse Heide en het Houtdorperveld tijdens de internationale oefening ‘Falcon Leap’. Deze oefening wordt geleid door het 336 squadron van vliegbasis Eindhoven. Op woensdag 14 september, tussen 10.00 en 14.00 uur, gaan naar verwachting ongeveer 500 parachutisten landen op het Houtdorperveld.

Opengesteld
De sprong op 14 september is opengesteld voor het publiek. Het bijzondere van het Houtdorperveld is dat deze dropzone ook gebruikt is voor de opnames van de film ‘A bridge too far’ medio jaren ‘70 van de vorige eeuw.

Luchtmobiele Brigade
De paradroppings en de aansluitende mars worden georganiseerd door 11 Luchtmobiele Brigade uit Schaarsbergen en is afgestemd met de gemeente Ermelo. De Luchtmobiele Brigade is de snel inzetbare eenheid van de Koninklijke Landmacht en is gespecialiseerd in militair optreden via de lucht met helikopters, vliegtuigen en parachutisten.

✈️ Ontvang 20.000 Flying Blue Miles met een American Express kaart

Vraag een American Express Gold creditcard aan en ontvang daarbij tijdelijk 20.000 Flying Blue miles. Ter illustratie: een KLM-vlucht Amsterdam-Berlijn begint momenteel al vanaf 4.500 miles, exclusief belastingen. Lees de voorwaarden alvorens de kaart aan te vragen.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button