fbpx
BoekenNieuws

Boekrecensie: 100 jaar Schiphol in vintage ansichtkaarten

Van den Broek_100 jaar schiphol in vintage ansichtkaartenTom van den Broeke | 1916-2016: 100 jaar Schiphol in Vintage ansichtkaarten
Paperback | 60 pagina’s | € 9,90
Eigen beheer | 2016
Waardering_Recensie_Sterren_3

Ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van Schiphol heeft Tom van den Broeke een boekje samengesteld met 57 vintage ansichtkaarten van de luchthaven. Van den Broeke heeft uit zijn archief, dat hij als luchtvaartliefhebber samenstelde met ansichtkaarten van vliegtuigen en luchthavens, een selectie gemaakt die betrekking heeft op Schiphol. Zij geven ‘treffend de reuring weer die zo kenmerkend is voor het vliegveld, ‘ schrijft Van den Broeke in zijn voorwoord. Dit is tot op zekere hoogte zo, maar de ‘reis in vogelvlucht langs 100 jaar historie van Schiphol’ die hij belooft, maakt hij niet 100% waar.

De ansichtkaarten zijn gescand, hier en daar geretoucheerd aldus Van den Broeke, en op dik papier gedrukt. Helaas komt deze werkwijze niet voor elke kaart de kwaliteit ten goede. Maar tijdens het bladeren kunnen we desondanks de groei van Schiphol en het verschijnen van nieuwe toestellen volgen. Omdat de meeste kaarten niet gedateerd zijn wordt hierbij wel wat van de lezer/kijker gevraagd: zonder gedetailleerde feitenkennis blijft het een beetje een gok waar we ons bevinden op de 100-jarige tijdlijn. Hier en daar geeft Van den Broeke in de onderschriften iets meer specifieke informatie, maar concrete jaartallen blijven ook dan grotendeels buiten beschouwing.

Evengoed is 1916-2016: 100 jaar Schiphol in Vintage ansichtkaarten in ieder geval voor andere enthousiastelingen een heel aardig documentje, dat met iets meer context en kwaliteit de reis door 100 jaar ook voor niet-liefhebbers aanlokkelijk had kunnen maken.

1916-2016: 100 jaar Schiphol in Vintage ansichtkaarten is voor € 9,90 exclusief verzendkosten te bestellen via [email protected]

Boekrecensies

De nieuwste recensie van een luchtvaartboek vind je elke andere woensdag in de boekenrubriek.

✈️ Ontvang 20.000 Flying Blue Miles met een American Express kaart

Vraag een American Express Gold creditcard aan en ontvang daarbij tijdelijk 20.000 Flying Blue miles. Ter illustratie: een KLM-vlucht Amsterdam-Berlijn begint momenteel al vanaf 4.500 miles, exclusief belastingen. Lees de voorwaarden alvorens de kaart aan te vragen.

Anne Bakker

Recensent. Anne is MA in Book & Digital Media (Universiteit Leiden) en is soms op de spottersplaats bij Schiphol te vinden, uitsluitend als de patatkraam er staat. Anne is verantwoordelijk voor de boekenrubriek.

Gerelateerde artikelen

Back to top button