fbpx
NieuwsNL NieuwsOnderwerpenProfessionalVliegvelden

Groei Eindhoven Airport lijkt niet te stoppen

Eindhoven Airport kan terugkijken op een half jaar met een record aantal passagiers. De tweede luchthaven van Nederland blijft doorgroeien. Gezien de gunstige locatie en relatief geringe concurrentie van gelijkwaardige luchthavens in de directe nabijheid, is het een grote magneet geworden. Steeds meer maatschappijen doen Eindhoven Airport aan. De stand van zaken in vogelvlucht.

Recordjaar
In het eerste kwartaal van 2016 maakten ruim een miljoen passagiers gebruik van Eindhoven Airport, een groei van 14 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2015. In juni, juli en augustus van dit jaar verwerkte de luchthaven nóg eens 1,5 miljoen passagiers. In deze periode viel ook de drukste dag uit de geschiedenis van de luchthaven met de afhandeling van ruim 19.000 passagiers. De verwachting is dan ook dat 2016 als een recordjaar de boeken in zal gaan, met 4,5 miljoen reizigers. Dit alles ondanks een sluiting van de luchthaven van twee weken in het voorjaar vanwege een renovatie van de landingsbaan.

Meer passagiers per vlucht
De voornaamste reden van deze groei is dat luchtvaartmaatschappijen meer bestemmingen aandoen en ook vaker op deze bestemmingen vliegen. Dit laatste is erg interessant voor met name de zakelijke reiziger, die nu op één dag heen en terug kan vliegen voor een korte zakenreis. Op sommige bestemmingen wordt een groter toestel ingezet waardoor er ongeveer 50 passagiers méér per vlucht kunnen reizen. De gemiddelde bezettingsgraad van de vluchten is gestegen van 131 passagiers in 2015 naar ruim 137 passagiers dit jaar.

Uitbreiding
De groei heeft tot gevolg gehad dat Eindhoven Airport moest uitbreiden. Al in een eerder stadium werd de terminal vergroot, er verrees een hotel en op dit moment wordt er druk gebouwd aan een nieuwe, en veel grotere, bagagehal. Tevens is er ook een multifunctioneel gebouw met overdekte parkeergarage in aanbouw voor de terminal. Op korte termijn zal een deel van de eerste verdieping van de huidige terminal worden ingericht met nieuwe gates voor de Schengen bestemmingen. En op de iets langere termijn zal de bestaande terminal opnieuw worden vergroot om de groei aan te kunnen.

Meer maatschappijen
Steeds meer maatschappijen maken gebruik van Eindhoven Airport. Naast de reeds traditionele maatschappijen Transavia, Ryanair , Wizzair en Corendon zijn de nieuwkomers het Belgische JetAirFly, met vluchten naar Nador in Marokko, en het Spaanse Vueling dat in het voorjaar is gestart met vluchten naar Barcelona. Het al enige tijd vanaf Eindhoven opererende TuiFly heeft het aantal bestemmingen uitgebreid. Mede hierdoor kan men intussen vanaf Eindhoven naar meer dan zeventig bestemmingen vliegen.

Extra slag
Doordat in 2018 naar verwachting meer toestellen na 23.00 uur mogen landen, kunnen meer maatschappijen een extra “slag” uitvoeren. Een toestel kan zodoende meerdere keren per dag op en neer naar Eindhoven vliegen. Ook wordt het aantal nachtstoppers uitgebreid. Transavia heeft met ingang van het winterseizoen standaard zeven toestellen op Eindhoven gestationeerd staan, tegen zes nu, terwijl Ryanair uitbreidt van drie naar vier toestellen. Hetgeen inhoudt dat elf van de twaalf parkeerposities permanent in de nacht bezet zijn. Ook hier gaat Eindhoven Airport op inspelen. Op termijn zal het platform worden vergroot en het aantal parkeerposities worden uitgebreid, zodat meer capaciteit ontstaat om de groei op te vangen.

Innovatie
Aan innovatie aan de gates is geen gebrek. Er zijn al enkele gates ingericht met een volautomatisch boarding-systeem, hetgeen nieuw is voor Eindhoven Airport. Hierdoor hoeft er minder personeel te worden ingezet. In de loop van 2016 zullen alle gates met dit systeem worden uitgerust. In de vertrekhal zijn zogenaamde “drop & go balies” geïnstalleerd, waar passagiers zelf hun bagage kunnen labelen en inchecken.

207 record?
Met de aantrekkende economie en de blijvend hoge populariteit van de low-cost maatschappijen is de verwachting dan ook dat in 2017 opnieuw alle records zullen worden verbroken op Eindhoven Airport.

Door Rohald Nooyens

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button