fbpx
LiefhebberMilitairOnderwerpenVliegtuigen

Boeing maakt bezwaar tegen Deense keuze F-35

Boeing tekent formeel bezwaar aan tegen de keuze van Denemarken voor de F-35 van Lockheed Martin. Boeing probeerde de F-18 Super Hornet te verkopen aan de Denen.

Na lang beraad koos Denemarken voor het concurrerende toestel van Lockheed Martin, tot onvrede van Boeing. Volgens Boeing is de afweging van de Denen op een verkeerde grond gemaakt. “We geloven dat de evaluatie van het ministerie fout was en de kosten en eigenschappen van de F-18 Super Hornet verkeerd ingeschat zijn”, aldus Debbie Rub, vice president Boeing Global Strike. “Er staat teveel op het spel voor Denemarken en mogelijk ook voor andere landen.”

De vliegtuigbouwer wil nu dat het Deense ministerie van defensie alle data vrijgeeft waarmee gerekend is aan de beide toestellen. Dat zal Denemarken doen, liet de regering weten aan Reuters. “We hebben een heel langdurig en transparant proces gehad voor we een toestel kozen”, stelt minister Peter Christensen.

Levensduur
De verwachte levensduur van de F-35 bedraagt 8000 vlieguren, tegenover 6000 voor de Typhoon en de Super Hornet. De Deense regering trekt hieruit de conclusie dat voor hetzelfde takenpakket er 28 F-35’s nodig zijn, of 34 Typhoons, of 38 Super Hornets. Hoe de Denen dan toch op 27 F-35’s uitkwamen, is niet helemaal duidelijk. Boeing voert echter aan dat de levensduur van een Hornet in Deense dienst 9500 uur is. In dat geval is het toestel rendabeler dan een F-35.

✈️ Ontvang 20.000 Flying Blue Miles met een American Express kaart

Vraag een American Express Gold creditcard aan en ontvang daarbij tijdelijk 20.000 Flying Blue miles. Ter illustratie: een KLM-vlucht Amsterdam-Berlijn begint momenteel al vanaf 4.500 miles, exclusief belastingen. Lees de voorwaarden alvorens de kaart aan te vragen.

Bas Joosse

Senior editor. Bas is journalist en van jongs af aan gefascineerd door de luchtvaart. Hij woont vlakbij Schiphol. Hij is sinds het begin verbonden aan Up in the Sky. Verder is Bas eindredacteur voor een tijdschrift en werkt in de luchtvaartindustrie.

Gerelateerde artikelen

Back to top button