fbpx
ProfessionalVliegvelden

Nieuwe ‘vogel terminal’ van Ashgabat in Turkmenistan geopend

Zaterdag heeft president Gurbanguly Berdymukhamedov van Turkmenistan de nieuwe terminal op het vliegveld van Ashgabat geopend. De terminal, die op een roofvogel lijkt, kostte 2 miljard euro en duurde ruim 3 jaar om te bouwen.

Hub
De nieuwe terminal moet eraan bijdragen dat Turkmenistan een hub wordt tussen Europa en Azië. Daarnaast is het bouwwerk onderdeel van een plan van de regering om meer inkomsten te genereren uit andere bronnen dan gas, waar het land vooral op teert. Volgens Berdymukhamedov heeft Turkmenistan ‘alle mogelijkheden in huis om een transportbrug te worden die de economische samenwerking tussen Europa en Centraal- en Zuid-Azië te bevorderen.’

Het vliegveld zou een capaciteit hebben van 2000 passagiers per uur. Of dat aantal ooit gehaald wordt, is maar zeer de vraag. Vorig jaar trok het land net iets meer dan 100.000 bezoekers. Een van de redenen is dat het moeilijk is om een visum te krijgen.

Overdadigheid
Hoewel megaprojecten rond infrastructuur relatief nieuw zijn, staat Turkmenistan wel bekend om zijn overdadigheid als het gaat om grote en opvallende gebouwen. Ashgabat staat in het Guinness World Record boek als stad met de meeste witmarmeren gebouwen. Ook de nieuwe terminal is van witmarmer. Het Nederlandse Royal Haskoning heeft de terminal ontworpen.

✈️ Ontvang 20.000 Flying Blue Miles met een American Express kaart

Vraag een American Express Gold creditcard aan en ontvang daarbij tijdelijk 20.000 Flying Blue miles. Ter illustratie: een KLM-vlucht Amsterdam-Berlijn begint momenteel al vanaf 4.500 miles, exclusief belastingen. Lees de voorwaarden alvorens de kaart aan te vragen.

Michiel Stol

Redacteur. Michiel is freelance journalist, die vroeger zoals veel jongens piloot wilde worden. Dat is hij uiteindelijk toch niet geworden. Voor Michiel is het mooiste plekje op de wereld toch wel het strand achter het vliegveld van Sint Maarten.

Gerelateerde artikelen

Back to top button