fbpx
Historische LuchtvaartLayoutLiefhebberMilitairNieuwsNL NieuwsOnderwerpen

Paradropping boven Ginkelse Heide 72 jaar na begin operatie ‘Market Garden’

Ongeveer 750 parachutisten landden zaterdag 17 september op de Ginkelse Heide, 72 jaar na het begin van operatie ‘Market Garden’. Op deze datum in 1944 begon de bevrijding van Nederland met grote luchtlandingen op diverse locaties.

C-47A Dakota/Skytrain dropt parachutisten boven de Ginkelse Heide © Leonard van den Broek
C-47A Dakota dropt parachutisten © Leonard van den Broek

Market Garden
Tijdens deze operatie landden op 18 september 1944 2000 parachutisten op de Ginkelse Heide in de buurt van Ede. De deelnemende militairen, afkomstig uit Groot-Brittannië en Polen, hadden destijds als taak de landingszones veilig te stellen en de brug over de Rijn bij Arnhem te veroveren. De brug was cruciaal voor de verdere doortocht naar Noord-Nederland en Duitsland. Dit einddoel werd uiteindelijk niet gehaald en bleek ‘een brug te ver’.

C-47A Dakota © Leonard van den Broek
Landende para’s op de Ginkelse heide © Leonard van den Broek

Eindhoven
Aan de herdenkingslanding dit jaar namen parachutisten uit acht landen en een achttal militaire transporttoestellen deel. Vanaf vliegbasis Eindhoven vlogen Nederlandse, Amerikaanse, Belgische en Britse C-130 Herculessen, twee Duitse C.160 Transalls en een Poolse C.295 om de parachutisten te transporteren naar de dropzone.  De Amerikaanse Hercules verving de eerder geplande Amerikaanse en Canadese C-17’s. De landing werd geopend door parachutisten die sprongen uit een C-47 Dakota. Oorspronkelijk zou de ‘mass drop’ verspreid plaatsvinden in de ochtend en in de middag. Door de weersomstandigheden boven de Ginkelse Heide kon er in de ochtend niet gesprongen worden. De massale paradropping kon uiteindelijk ’s middags alsnog doorgaan.

Tevreden para's na hun landing op de Ginkelse Heide © Leonard van den Broek
Tevreden para’s na hun landing © Leonard van den Broek
Parachutisten nemen een selfie met hun helmcamera © Leonard van den Broek
Parachutisten nemen een selfie met hun helmcamera © Leonard van den Broek

Voorbereiding
Ter voorbereiding op de herdenkingssprong op zaterdag voerden de militairen in de voorafgaande week al een aantal sprongen uit boven de Ginkelse Heide en het Houtdorperveld tijdens de internationale oefening ‘Falcon Leap’. Afgelopen woensdag landden ongeveer 500 parachutisten op het Houtdorperveld. Deze locatie is ook gebruikt voor de opnames van de film ‘A bridge too far’ medio jaren ‘70 van de vorige eeuw.

Parachutisten verlaten een Belgische Hercules boven de Ginkelse Heide © Leonard van den Broek
C-130 Hercules van de Belgische luchtmacht © Leonard van den Broek

Lees UP een jaar lang advertentievrij voor €24!

Advertenties zijn helaas noodzakelijk om de redactie draaiende te houden. Advertentievrij UP lezen kan echter ook, voor €24 per jaar. Ja, ik steun UP en lees de site een jaar lang advertentievrij.

Leonard van den Broek

Redacteur / fotograaf. Leonard groeide op in Eindhoven, waar zijn interesse voor de luchtvaart werd gewekt door het vliegverkeer rond 'Welschap'. De afgelopen jaren bezocht Leonard talloze vliegbases in binnen- en buitenland.

Gerelateerde artikelen

Back to top button