AirlinesKLMNieuwsOnderwerpProfessional

KLM schrapt cabinemedewerker op lange vluchten

KLM gaat het cabinepersoneel verminderen op een groot deel van de intercontinentale vluchten. De maatschappij ziet zich daartoe genoodzaakt omdat het overleg met de vakbonden is mislukt.

Winterdienst
Met aanvang van de winterdienstregeling (op 30 oktober) gaat KLM op de Boeing 777-200, 787 en Airbus A330-300 één cabin attendant minder inzetten in de economy class. Met deze toestellen wordt zo’n 40% van alle intercontinentale vluchten uitgevoerd.

De vermindering van het personeel moet tot een productiviteitsverhoging van 4% leiden.

Reden
Als reden voor de bezuiniging geeft KLM:

“[Vanwege] de noodzakelijke productiviteitsverbetering heeft KLM aan de cabinebonden voorgesteld om met ingang van de winterdienst 2016 de purser (één van de twee leidinggevende boven de sterkte op intercontinentale vluchten) in de sterkte mee te laten werken. Hiermee wordt de beoogde productiviteitsdoelstelling behaald. Omdat de werkzaamheden van de purser in de cao staan beschreven, kan dit voorstel alleen in overleg met de cabinebonden worden ingevoerd.

Tot nu toe willen de cabinebonden, vanwege een vastgelopen pensioendiscussie, niet met KLM om tafel. Hierdoor ziet KLM zich genoodzaakt om een alternatieve maatregel te treffen, binnen de mogelijkheden van de cao.”

FNV
Vakbond FNV is woedend vanwege het besluit om minder personeel in te zetten. “Dit eenzijdige besluit verhoogt de werkdruk aan boord enorm, geeft druk op de service aan de passagiers en maakt dat calamiteiten aan boord minder adequaat kunnen worden aangepakt nu er handen te kort komen’, zegt Leen van der List, actiecoördinator voor FNV Cabine. “Wij zijn van mening dat de directie dit besluit helemaal niet eenzijdig mag nemen. Maatregelen van dit kaliber moeten altijd in overleg met de cabinebonden en de medezeggenschapsraad gaan.”

De vakbond organiseert vandaag een bijeenkomst voor het cabinepersoneel om te overleggen wat voor acties de FNV gaat nemen tegen de maatregel.

Mogelijkheid
KLM houdt de mogelijkheid open om de maatregel nog te schrappen, mits er op tijd een oplossing wordt gevonden met de vakbonden.

Tags

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button