fbpx
NieuwsNL NieuwsOnderwerpenProfessionalSchiphol Airport

Koninklijk feestje voor jarig Schiphol – foto’s

Met alle festiviteiten die er al waren geweest rond de 100-jarige verjaardag van Schiphol, moest de dag waarop de luchthaven echt 100 werd wel heel bijzonder worden en dat is gelukt. Met de komst van koning Willem-Alexander en iedereen die ertoe doet in de Nederlandse luchtvaart, kon met recht gesproken worden van een koninklijk feestje.

De argeloze passagiers in vertrekhal 2 stonden wel even raar te kijken toen er zowel binnen als buiten ineens een overmacht aan marechaussees, politie en journaille aanwezig was. Zij die zich met hun neus tegen de ramen van de vertrekhal wisten te drukken, zagen waar het allemaal om te doen was. De koning kwam naar Schiphol. Hij werd uiteraard begroet door Schiphol-topman Jos Nijhuis en hoogwaardigheidsbekleders zoals staatssecretaris Sharon Dijksma van I&M.

Geoefend
Na de hartelijke ontvangst, kreeg het gezelschap een rondleiding via een zorgvuldig uitgestippelde route. “Jos begeleidt de koning en we hebben het drie keer geoefend, dus het komt goed,” hield COO Birgit Otto van de Royal Schiphol Group de andere gasten voor, terwijl de toer nog bezig was. Onder de gasten, die werden vermaakt in een tent op het panoramaterras, vele bestuurders van Air France-KLM, zoals de nieuwe topman Jean Marc Janaillac, Air France-CEO Frederic Gagey en natuurlijk ook KLM-CEO Pieter Elbers en COO René de Groot.

Jean-Marc Janaillac (L) en Pieter Elbers.
Jean-Marc Janaillac (L) en Pieter Elbers.

Kroon
“We hebben hier maanden, weken, dagen naartoe geleefd,” zei Schiphol-CEO Jos Nijhuis. “En hoe dichterbij het kwam, hoe mooier het werd. Het predikaat ‘koninklijk’ was de kroon, op het werk van alle medewerkers en de reizigers.” Nijhuis hield het gehoor voor dat Schiphol van ons allemaal is en voor iedereen in Nederland. “We zijn fit en sterk en hebben zin de komende 100 jaar.” De eerste stappen zijn daar volgens hem al voor gezet, onder andere met het begin van de bouw van de nieuwe pier en terminal.

Jos Nijhuis met Pieter Elbers.
Jos Nijhuis met Pieter Elbers.

Vlinder
Omdat cadeaus geven volgens Nijhuis minstens net zo leuk is als cadeaus krijgen, ‘gaf’ de luchthaven de bevolking het -gedigitaliseerde- papieren archief van de luchthaven, te raadplegen via Amsterdam.nl/stadsarchief. De koning mocht het koffertje met daarin een symbolisch archief, openen. Volgens Willem-Alexander is Schiphol veranderd van een rups in een vlinder. “Schiphol is uitgegroeid tot één van de beste grootste luchthavens van Europa. Wat zeg ik? Van de wereld.”

Nijhuis ontvangt symbolisch het digitale archief van koning Willem-Alexander ©Maurits Vink
Nijhuis ontvangt symbolisch het digitale archief van koning Willem-Alexander ©Maurits Vink

Vleugels
De koning memoreerde aan de lange tijd dat hij zelf al een frequente bezoeker is van de luchthaven. “Ik kreeg mijn eerste Schiphol-pas in 1989, dus ik heb hem langer dan de meeste mensen hier. Als vlieger kom ik hier al 30 jaar. Ik ken Schiphol overdag, maar ook ’s nachts. Dan lijkt het leeg, maar overal zijn mensen bezig.” Ook de koning stelde dat ‘Schiphol van ons allemaal is’. “Schiphol geeft ons vleugels. Vliegen blijft één van de mooiste dingen. Als passagiers of als gastvlieger. Ik wens Schiphol een behouden vlucht,” besloot Willem-Alexander.

koning_willem_alexander1

Feestje
Aansluitend gaf de brandweer een KLM-787 nog een mooi saluut, met tal van hulpdiensten daaromheen die luid en duidelijk van zich lieten horen. Daarna ging het feestje in de tent met alle gasten nog even door, ongetwijfeld tot in de late uurtjes.

100_jaar_schiphol_klm

Gerelateerde artikelen

Back to top button