LiefhebberMilitairOnderwerp

Noorse en Amerikaanse F-35’s ‘grounded’

Vijftien Amerikaanse en Noorse F-35A’s zijn recent aan de grond gehouden vanwege een materiaalfout. Eerder deze zomer werd bij routinecontroles een productiefout ontdekt aan koelslangen die in de vleugel zijn gebruikt. Dit melden diverse Amerikaanse media.

Ondeugdelijk

Sommige Noorse en Amerikaanse F-35A’s bleken te zijn uitgerust met ondeugdelijke slangen van één bepaalde fabrikant. Zoals wel vaker gebruikelijk, worden de brandstoftanks in de vleugel ook benut ten behoeve van het centrale koelsysteem. Hiertoe lopen er slangen met koelvloeistof door de brandstoftanks. De isolatie van de slangen bleek te snel te verkruimelen, waardoor er stukjes isolatie in de brandstoftanks terecht kwamen.

Aan de grond
Dit was voldoende reden om de F-35’s die zijn uitgerust met het betreffende merk slangen, tijdelijk aan de grond te houden. Het gaat om twee Noorse F-35’s en dertien Amerikaanse. Van de dertien zijn er tien in gebruik bij de 388e Fighter Wing op de vliegbasis Hill (Utah). Dit is de eerste eenheid van de Amerikaanse luchtmacht die ‘Initial Operational Capable’ (operationeel inzetbaar in gevechtssituaties) op de F-35 is. Verder zijn de defecte slangen gebruikt in nog eens 42 F-35’s op de productielijn bij Lockheed Martin. Voor zover bekend betreft het geen Nederlandse F-35’s, wel zijn F-35’s voor Italië, Japan en Israël aangedaan. Hoe lang de vijftien toestellen aan de grond moeten blijven en hoeveel tijd de reparaties zullen vergen, is nog onduidelijk.

Word vriend van Up in the Sky!

Ook Up in the Sky heeft het moeilijk door de economische impact van het Coronavirus. Ben je fan van Up? Dan kan je ons helpen. Met een kleine bijdrage van 5 euro zijn wij al enorm blij!

Geef je wat meer, dan krijg je er extra’s voor terug. Als je 24 euro doneert, dan schotelen wij je geen advertenties meer voor. Als je een nog grotere vriend wordt, dan sturen we je ook nog eens een code waarmee je gratis ons fotoboek Schiphol.jpg kan bestellen.

Tags

Leonard van den Broek

Redacteur / fotograaf. Leonard groeide op in Eindhoven, waar zijn interesse voor de luchtvaart werd gewekt door het vliegverkeer rond 'Welschap'. De afgelopen jaren bezocht Leonard talloze vliegbases in binnen- en buitenland.

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close
Close