Minister van Defensie Hennis beantwoordde eerder deze week schriftelijke Kamervragen over problemen rond de F-35. Door het later beschikbaar komen van nieuwe software, kan de operationele testfase langer duren dan gepland.
Software als risico
In de brief aan de Tweede Kamer staat onder meer te lezen: “De softwareontwikkeling vormt al geruime tijd het belangrijkste risico van het programma. De toestellen zijn nu nog uitgerust met een tussenversie van de software (block 2B en 3i) en dus nog niet met de eindversie (block 3F). De volledige capaciteiten van het toestel komen met de block 3F software beschikbaar.” Eerder werd al bekend, dat de ontwikkeling van de block 3F software een half jaar vertraging heeft opgelopen. Hierdoor komt deze versie pas in de loop van 2018 beschikbaar. De operationele testfase van de Nederlandse F-35’s in Amerika kan hierdoor ook vertraging oplopen.
Inzetbaar in 2021
De ‘Initial Operational Capable’ (IOC)-status van de Nederlandse F-35’s staat gepland voor eind 2021. Dat is het moment dat de toestellen daadwerkelijk ingezet kunnen worden in gevechtssituaties. Vooralsnog verwacht de minister dat de softwarevertraging geen directe invloed op het tijdig kunnen behalen van de IOC-status. De Amerikaanse luchtmacht (USAF) en het Amerikaanse Korps Mariniers (USMC) hebben hun F-35’s al Initial Operational Capable verklaard, hoewel ze nog niet zijn uitgerust met de laatste softwareversie.
Unieke kans: win een proefles elektrisch vliegen!
Kom op 5 april langs bij E-Flight Academy op Teuge Airport en maak kans op een proefles elektrisch vliegen.
