fbpx
FinancieelNieuwsNL NieuwsOnderwerpenProfessional

Pilotenopleiding door wetsvoorstel netto bijna 2x zo duur

De aftrek van de uitgaven voor scholing wordt als het aan het kabinet Rutte II ligt, per 1 januari 2018 afgeschaft. Dat staat in een wetsvoorstel dat op Prinsjesdag is ingediend bij de Tweede Kamer. Van de opbrengst zullen scholingsvouchers worden uitgegeven voor mensen die uit zichzelf minder snel geneigd zijn tot het volgen van scholing, maar waarvan het maatschappelijk belang in de deelname van scholing groot is.

Huidige situatie
Tegenwoordig kunnen piloten de kosten van de opleiding, die vaak meer dan €100.000 kost, fiscaal aftrekken. Ze krijgen als het ware een potje (persoonsgebonden aftrek), dat afgetrokken kan worden in de aangifte inkomstenbelasting. Het restant van de persoonsgebonden aftrek kan worden doorgeschoven naar het volgende jaar. Het komt erop neer dat je de jaren na de pilotenopleiding belastingvrij verdient.

Wetsvoorstel
De kans dat het wetsvoorstel wordt aangenomen is vrij groot. Als dit gebeurt, betekent het echter dat een pilotenopleiding bijna twee keer zo duur gaat worden. Er moet in dat geval namelijk gewoon belasting worden betaald. Slecht nieuws dus voor de huidige Nederlandse studenten bij vliegscholen. Voor de al afgestudeerde vliegers geldt dat de al ontvangen persoonsgebonden aftrek gewoon blijft staan.

Bestel nu het boek Love is in the Air!

Hoe een vlucht mensen met elkaar verbindt, geschreven door Renske Dragt.

Redactie Upinthesky

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button