AirlinesFinancieelOnderwerpProfessional

IATA wil 3,8 miljard dollar uit Venezuela terughalen

IATA gaat maatschappijen helpen om geld uit Venezuela terug te halen. De belangenorganisatie heeft de Verenigde Staten daarbij om hulp gevraagd.

Veel luchtvaartmaatschappijen moeten nog geld uit Venezuela terugkrijgen. Het land hanteert sinds 2003 de aanpak dat vliegtickets worden verkocht in de lokale Bolivar, maar maakt het tegelijkertijd moeilijk voor de vliegtuigmaatschappijen om de lokale inkomsten om te zetten naar dollars. Het land weigert volgens IATA om de maatschappijen hun geld terug te geven.

In veel verdragen is vastgelegd dat de luchtvaartmaatschappijen binnen een bepaalde tijd hun geld weer terug hebben in de eigen valuta. Verzoeken aan Venezuela om dit te doen, worden maar sporadisch gehonoreerd.

Diverse luchtvaartmaatschappijen hebben nog in totaal 3,8 miljard dollar (3,4 miljard euro) in Venezuela staan. “We willen niets illegaals doen. Onze leden zoeken een oplossing waarmee ze Venezuela met de rest van de wereld kunnen verbinden en normaal zaken kunnen doen”, aldus IATA-topman Alexandre de Juniac.

Door de slechte economische situatie en de financiële problemen hebben diverse maatschappijen Caracas als bestemming geschrapt.

 

Tags

Bas Joosse

Senior editor. Bas is journalist en van jongs af aan gefascineerd door de luchtvaart. Hij woont vlakbij Schiphol. Hij is sinds het begin verbonden aan Up in the Sky. Verder is Bas eindredacteur voor een tijdschrift en werkt in de luchtvaartindustrie.
Back to top button
Close
Close