fbpx
IncidentenLayoutNieuws

SpaceX: Falcon 9 explodeerde door breuk heliumsysteem

SpaceX zegt dat de ontploffing van de Falcon 9-raket mogelijk werd veroorzaakt door een breuk in het heliumsysteem.

Tiende seconde
Het onderzoek is uitgevoerd door The Accident Investigation Team (AIT), bestaande uit SpaceX, FAA, NASA, U.S. Air Force en andere experts uit de industrie. Het team heeft ongeveer drieduizend kanalen aan gegevens met video, audio en afbeeldingen geanalyseerd. Hieruit bleek dat er ongeveer een tiende seconde heeft gezeten tussen de eerste tekenen van de breuk en de explosie. Een eerste schatting in dit stadium zou duiden op een lek in het heliumsysteem van de tank met vloeibare zuurstof in de tweede trap van de raket.

Intact
De precieze oorzaak van de explosie moet nog worden achterhaald. Uit onderzoek op de plek waar de explosie plaatsvond bleek dat de omliggende infrastructuur grotendeels intact is gebleven. SpaceX verwacht in november weer vluchten uit te voeren.

Falcon 9
De Falcon 9 ontplofte op 1 september bij een test op Cape Canaveral in Florida. Het toestel werd op dat moment getankt. De Israëlische satellietbouwer Space Communications eist 50 miljoen dollar van SpaceX, omdat er een satelliet van dat bedrijf aan boord was.

✈️ Ontvang 20.000 Flying Blue Miles met een American Express kaart

Vraag een American Express Gold creditcard aan en ontvang daarbij tijdelijk 20.000 Flying Blue miles. Ter illustratie: een KLM-vlucht Amsterdam-Berlijn begint momenteel al vanaf 4.500 miles, exclusief belastingen. Lees de voorwaarden alvorens de kaart aan te vragen.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button