AirlinesKLMLiefhebberNieuwsNL nieuwsOnderwerp

KLM 747 onderweg naar laatste rustplaats

KLM’s Boeing 747 met registratie PH-BFK is vanochtend naar haar laatste rustplaats in Californië vertrokken, zo bevestigt een woordvoerder aan Up in the Sky. Rond half tien steeg het toestel op vanaf Schiphol.De 747 gaat naar de Mojave-woestijn, beter bekend als het vliegtuigenkerkhof. Daar wordt het toestel gedeeltelijk gedemonteerd om de meest waardevolle onderdelen te kunnen hergebruiken.

Pensioen
KLM stuurde de PH-BFK eerder deze maand al met pensioen. De jumbojet voerde op zondag 4 september de laatste passagiersvlucht uit, van Sjanghai naar Amsterdam.

Combi
Het toestel is een combi (M): half vrachtvliegtuig en half passagierstoestel. Daardoor kunnen er slechts 268 reizigers mee aan boord, 140 minder dan in de volledige passagiersuitvoering.

Met een leeftijd van 25 jaar was de PH-BFK één van de oudste toestellen in de KLM-vloot. De naam is Karachi.

747
KLM stuurt in de komende jaren alle 747-passagierstoestellen met pensioen. Eind 2020 moet de laatste jumbojet uit de vloot verdwenen zijn.

Martinair
Begin deze zomer stuurde Martinair al de MD-11 naar het vliegtuigenkerkhof in Mojave-woestijn. Lees een verslag daarover hier.

De MD-11 in de Mojave-woestijn. Foto ©Marcel Beukema

Tags

Gerelateerde artikelen

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het betere luchtvaartnieuws.