Vliegveld Midden-Zeeland, nabij Middelburg, werd op dinsdag 27 september tijdelijk ingenomen door de Luchtmobiele Brigade. In het kader van de grootschalige oefening ‘Falcon Autumn 2016’ landden militairen van 11 Luchtmobiele Brigade met helikopters op het vliegveld, om het te ‘heroveren op de vijand’.
Internationale samenwerking
De voornaamste reden van de oefening is het op operationeel niveau certificeren van één van de bataljons van de Luchtmobiele Brigade. Op deze manier wordt getoond dat het bataljon geïntegreerd kan opereren met de vliegtuigen en helikopters van de luchtmacht. Verder werkt dit bataljon, 13 Infanteriebataljon Luchtmobiel Regiment Johan Willem Friso, tijdens de oefening samen met Duitse en Amerikaanse militairen. Het Duitse leger neemt ook met vliegend materieel deel aan de oefening; NH-90TTH transporthelikopters en Tigre aanvalshelikopters zijn voor de oefening tijdelijk gebaseerd op de vliegbasis Gilze-Rijen. Aan de ‘aanval’ op vliegveld Midden-Zeeland namens alleen Nederlandse helikopters deel. Twee Cougar-helikopters en twee Chinook-helikopters zorgden voor het transport; twee Apache gevechtshelikopters waren verantwoordelijk voor het uitschakelen van vijandelijke voertuigen op de grond en het verlenen van ‘rugdekking’ aan de transporthelikopters.
Woensdrecht
Oefening Falcon Autumn is afgelopen maandag van start gegaan en duurt totaal twee weken. Via Noord-Brabant en Zeeland verplaatsen de activiteiten zich in de tweede week naar de oefenterreinen op de Veluwe. Volgens het oefenscenario moeten een aantal gebieden en objecten worden heroverd op de oefenvijand. Op de eerste dag van de oefening werd vliegbasis Woensdrecht ingenomen, dat vervolgens als vooruitgeschoven basis kon dienen voor de verdere operaties. Vanaf Woensdrecht vlogen de helikopters dinsdag naar vliegveld Midden-Zeeland, om daar troepen en materieel af te leveren. De ‘aanval’ begon met twee Apache helikopters, die verschillende gronddoelen zoals luchtafweergeschut onder vuur namen. Daarna brachten de transporthelikopters grondtroepen naar het vliegveld. Doordat het ‘gevecht’ met veel lawaai en knallen gepaard ging, was het wel levensecht maar nooit levensgevaarlijk. De militairen gebruikten oefenmunitie en met elektronische sensors, onder meer bevestigd op de helm, werd bijgehouden wanneer er raak werd geschoten.