fbpx
IncidentenNieuwsOnderwerpen

Onderzoeksteam: Russische BUK-raket heeft MH17 neergehaald

Het Joint Investigation Team (JIT) heeft zojuist op een persconferentie bekendgemaakt dat een Russische BUK-raket de MH17 heeft neergehaald.

Het JIT, dat uit Nederland, België, Maleisië, Oekraïne en Maleisië bestaat, doet strafrechtelijk onderzoek naar de vliegramp.

Eerste resultaten
“Het JIT presenteert vandaag de eerste resultaten van het strafrechtelijk onderzoek naar het neerhalen van de MH17”, zo begon Fred Westerbeke van het landelijk parket. “Dat onderzoek is gericht op waarheidsvinding en heeft als belangrijkste doel het achterhalen van de daders.”

“Uiteindelijk is het aan de rechter om hier een definitief oordeel over te geven, maar wij hebben genoeg bewijs om te zeggen van waar en met welk wapen de MH17 is neergeschoten.”

“Er bleven twee mogelijkheden over: dat de MH17 door een ander vliegtuig werd neergeschoten of door een raket die gelanceerd werd vanaf de grond. Die eerste optie sluiten we nu uit, want er was geen vliegtuig op de radar te zien. De Russische Confederatie is dat met ons eens, zo liet zij deze week weten.”

“Er bleef daarom maar één optie over: dat de MH17 is neergeschoten met een raket vanaf de grond.”

BUK
Wilbert Paulissen van de landelijke eenheid, vervolgde:

“Op basis van het strafrechtelijk onderzoek kan geconcludeerd worden dat de MH17 is neergeschoten door een raket van de 9M38-serie uit een BUK-installatie, die afkomstig was van het grondgebied van de Russische Federatie en daar na de lancering ook weer is teruggekeerd.”

“Het landbouwveld vanaf waar de raket werd afgeschoten was ten tijde van de ramp in handen van de separatisten, niet van Oekraïne. Deze conclusie wordt bevestigd door informatie van het European Space Agency en van de Amerikanen”.

In de presentatie liet het JIT zien dat de BUK-installatie werd vervoerd door een Volvo-truck met dieplader, die tijdens zijn tocht naar de lanceerlocatie vaak is gezien en gefotografeerd door getuigen.

Die locatie lag bij het dorp Pervomaiske, zo’n 21 kilometer verwijderd van de crashplek van de MH17. Daar zouden meerdere mensen gezien hebben hoe de raket gelanceerd werd en het vliegtuig ontplofte.

Russische radarbeelden
Rusland zei eerdere deze week radarbeelden te hebben die de onschuld van de separatisten bewijzen, maar het JIT zegt die beelden nog niet te hebben ontvangen. Daarom zijn deze nog niet meegenomen in het onderzoek.

Honderd personen
Westerbeke: “We hebben inmiddels zo’n honderd personen in beeld die betrokken waren bij het neerhalen van de MH17. Deze personen zijn niet allemaal automatisch verdachte. Voordat we kunnen bepalen wie er verdacht zijn, hebben we meer informatie nodig. We roepen daarom getuigen op om zich te melden bij het JIT.”

“Het JIT-onderzoek is verlengd tot 2018, dus we blijven ons gezamenlijk inspannen om dit onderzoek tot een goed einde te brengen”, aldus Westerbeke.

Bestel een Aviationtag van de PH-BFF, een voormalige KLM B747!

Ondersteun Up in the Sky in haar missie om meer unieke content te maken en haal dit stukje Nederlandse luchtvaartgeschiedenis in huis. Na 27 jaar over de hele wereld te hebben gezworven ging de PH-BFF in 2017 met pensioen. Het machtige toestel werd uiteindelijk in 2018 gerecycled op voormalige Vliegbasis Twente.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button