AirlinesFinancieelNieuwsOnderwerpProfessional

Minder olie tot november: prijs snel omhoog

De olieproductie wordt de komende tijd verminderd. Dit zijn de leden van oliekartel OPEC woensdag overeengekomen, meldden diverse media. De lagere productie kan grote financiële gevolgen hebben voor luchtvaartmaatschappijen.

De landen die zijn aangesloten bij de OPEC zorgen voor ongeveer veertig procent van alle olie wereldwijd. Dit zijn onder andere Saudi-Arabië, Iran, Irak, Nigeria, Qatar, Libië, Koeweit en Venezuela. Tot november zullen er volgens de Nigeriaanse minister van olie 33 miljoen vaten per dag worden opgepompt. In augustus werden nog zo’n 750.000 vaten extra per dag opgepompt. De landen stellen de beperking in omdat ze meer geld aan de export willen verdienen.

Rusland
De landen moeten nog wel de niet-OPEC landen meekrijgen in de productieverlaging. Als dat niet gebeurt, heeft de OPEC in feite het nakijken, omdat de andere landen de vermindering dan ongedaan kunnen maken. Grote producenten als Rusland en de Verenigde Staten zijn geen lid van de organisatie. Rusland produceert op dit moment 11,1 miljoen vaten per dag. Woensdag steeg de prijs van een vat ruwe olie volgens het ANP al met vijf procent, naar 48 dollar per vat.

Luchtvaart
Voor luchtvaartmaatschappijen kan de hogere olieprijs veel gevolgen hebben. Brandstof is één van de grootste kostenposten voor maatschappijen. Veel carriers proberen dit te ondervangen door gebruik te maken van fuel hedging. Hierbij spreken maatschappijen en olieleveranciers een vast bedrag af per vat olie.

Gok
Als de daadwerkelijke prijs uiteindelijk hoger ligt dan het vastgestelde bedrag, heeft de maatschappij financieel geluk. Andersom kan het ook: bij een lagere marktprijs geeft de maatschappij meer geld uit dan noodzakelijk was. Delta Air Lines verloor op deze manier 450 miljoen dollar in het tweede kwartaal van 2016. In 2015 verloor Singapore Airlines door en verkeerde gok 550 miljoen dollar met de brandstofuitgaven.

Tags

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button