fbpx
LiefhebberMilitairVliegtuigen

‘VS keuren verkoop gevechtstoestellen golfstaten goed’

Boeing en Lockheed Martin mogen gevechtstoestellen verkopen aan Qatar, Koeweit en Bahrein. Dit heeft de Amerikaanse regering in Washington besloten, meldt Reuters.

Beide vliegtuigbouwers wachtten al ruim twee jaar op groen licht voor de verkoop. Israël protesteerde tegen het voorgenomen besluit om toestellen te verkopen aan de golfstaten. De Iraëliers waren bang dat de toestellen tegen Israël zouden worden ingezet. Reuters meldt op basis van anonieme bronnen dat er nu groen licht vanuit het Witte Huis is en dat de vliegtuigbouwers  benaderd worden.

Lockheed Martin levert zeventien F-16’s aan Bahrein. Daarbij zitten ook twintig opties om toestellen te upgraden. Boeing verkoopt 36 F-15’s aan Qatar en levert 28 F-18 Super Hornets aan Koeweit.

Tegen de deals kan nog een maand bezwaar worden aangetekend. Daarna worden de koopovereenkomsten daadwerkelijk naar buiten gebracht.

Bestel een Aviationtag van de PH-BFF, een voormalige KLM B747!

Ondersteun Up in the Sky in haar missie om meer unieke content te maken en haal dit stukje Nederlandse luchtvaartgeschiedenis in huis. Na 27 jaar over de hele wereld te hebben gezworven ging de PH-BFF in 2017 met pensioen. Het machtige toestel werd uiteindelijk in 2018 gerecycled op voormalige Vliegbasis Twente.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button