fbpx
AirlinesBestellingenOnderwerpenProfessionalVliegtuigen

‘Boeing dicht bij order 30 toestellen Qatar’

Boeing is dicht bij een akkoord met Qatar Airways over nieuwe widebody’s. Volgens Bloomberg kan de vliegtuigbouwer dertig toestellen verkopen.

De deal is mogelijk nadat de Verenigde Staten de verkoop van 28 F-15’s aan de luchtmacht van Qatar goedkeurde.

Qatar Airways neemt volgens Bloomberg 787’s en 777’s af bij Boeing. Het persbureau baseert zich op anonieme bronnen. Begin september liet CEO Akbar al Baker al aan Reuters weten dat de maatschappij dicht bij ‘een grote order’ zou zijn. “Qatar Airways heeft een continu plan om de vloot uit te breiden en te vervangen, zodat de vloot jong blijft”, zei Al Baker destijds.

Het is niet duidelijk of dit gaat om de deal bij Boeing. De oudste Boeing 777’s in de vloot zijn uit 2007, de oudste Dreamliner is in 2011 afgeleverd.

Productielijnen
De order zou goed nieuws betekenen voor Boeing. De vliegtuigbouwer kan orders voor de 777 goed gebruiken omdat die productielijn nog een aantal jaar moet blijven draaien. Boeing-CEO Dennis Muilenburg hintte enkele weken geleden nog op een productieverlaging bij de 777. De lijnen moeten openblijven om de nieuwe 777-9 en 777-10 te faciliteren.

Airbus
Bij een order van Qatar lijkt Boeing op het oog weinig concurrentie te hebben van Airbus. De Europese vliegtuigbouwer heeft weliswaar met de A330 en A350 concurrenten voor de toestellen van Boeing in huis, maar de relatie tussen de maatschappij en de vliegtuigbouwer is niet op z’n best. Qatar wacht al maanden op extra A320neo’s en ook de A350’s komen niet snel genoeg van de band in Toulouse.

Bestel het 192-pagina dikke Schiphol.jpg fotoboek!

Ondersteun Up in the Sky in haar missie om meer unieke content te maken en bestel het Schiphol.jpg fotoboek voor €25,- inclusief verzending, ⭐⭐⭐⭐⭐ op Bol.com (4.7 uit 5).

Bestel hier! Voor 15:00 besteld = de volgende dag bezorgd.

Bas Joosse

Senior editor. Bas is journalist en van jongs af aan gefascineerd door de luchtvaart. Hij woont vlakbij Schiphol. Hij is sinds het begin verbonden aan Up in the Sky. Verder is Bas eindredacteur voor een tijdschrift en werkt in de luchtvaartindustrie.

Gerelateerde artikelen

Back to top button