fbpx
OnderwerpenProfessionalRuimtevaart

Einde oefening voor komeetlander Rosetta

Komeetlander Rosetta is niet meer. Het ruimtevaartuig crashte vrijdag op het oppervlak van de ijzige komeet 67P/Churyumov – Gerasimenko. Na twaalf jaar onderzoek te hebben gedaan in het zonnestelsel nam Rosetta afscheid door op de vlakte van de komeet neer te storten, meldt Reuters vandaag.

Missie geslaagd
Rosetta heeft de onderzoekers van het European Space Agency in Duitsland veel informatie verschaft door binnen twaalf jaar zes biljoen kilometer ruimte rondom de komeet af te speuren. De missie is geslaagd. Samen met de sonde Philae zette ze haar laatste stappen. Twee weken geleden ontdekte de lander nog de landingsplaats van Philae, die in een krater terecht was gekomen.

Beeld op zwart
“Dank je Rosetta,” twitterde Jan Woerner (algemeen directeur ESA). Samen met nog 300 mensen zag hij hoe het beeld op zwart ging in het International Astronautical Congress in Guadalajara Mexico.

Spurt
Komeet 67P maakte een flinke spurt richting het buitenste zonnestelsel en buiten het bereik van het ruimtevaartuig. Rosetta functioneert op zonne-energie en kan daarom niet zonder zonlicht. Daarom beëindigt de ESA deze missie. Voorlopig hebben de onderzoekers op aarde genoeg stof om verdere research te doen.

Een echte KLM 747 liefhebber?

Bestel de 747 Afscheidskalender dan hier!

Saskia Roelofs-van Velsen

Redacteur. Saskia studeerde communicatie en is gefascineerd door de luchtvaart. Leest eerder luchtvaartbladen dan vrouwenglossy’s. Met haar longreadartikelen neemt Saskia de lezer mee de diepte in, bij diverse (luchtvaart) onderwerpen.

Gerelateerde artikelen

Back to top button