fbpx

Het mooiste van Brazilië

Brazilië is de afgelopen jaren vaak negatief in het nieuws geweest: problemen rond de Olympische Spelen, een economische crisis, de afzetting van president Dilma Rousseff… Het land heeft echter ook veel moois te bieden. Een overzicht.

Rio de Janeiro
Wie aan Brazilië denkt, denkt meteen aan Rio de Janeiro. De voormalige hoofdstad is bekend van het Christusbeeld, het carnaval en de prachtige stranden van Ipanema en Copacabana. Ook zeer de moeite waard is de Suikerbroodberg. Vanaf deze berg, die te bereiken is per kabelbaan, heb je een mooi uitzicht over de stad. Bovendien zie je op enkele honderden meters afstand de vliegtuigen voorbijkomen die op het nabijgelegen Santos Dumont Airport landen.

Uitzicht vanaf de Suikerbroodberg ©Vanessa Marques
Uitzicht vanaf de Suikerbroodberg ©Vanessa Marques

Sao Paulo
Sao Paulo is niet alleen de grootste stad van Brazilië, maar ook het economische hart van het land. In het centrum zijn overal hoofdkantoren van banken en multinationals te zien. Hoewel Sao Paulo een stuk minder mooi is dan Rio de Janeiro, is het wel de moeite waard om te bezoeken. Zo heeft de stad een prachtige kathedraal. En de pizza’s zijn de beste van Zuid-Amerika.

©Deni Williams
©Deni Williams

Pantanal
Helemaal in het westen van Brazilië ligt de Pantanal: een uitgestrekt moerasgebied waar jaguars, krokodillen en vele andere bijzondere dieren te zien zijn. Het dorpje Bonito is een goede uitvalsplaats om dit gebied te bezoeken. Zo zijn er veel leuke restaurantjes, en is het aanbod aan touroperators zo groot dat je altijd wel een excursie naar wens vindt. Bovendien is het vanuit de Pantanal eenvoudig om het naburige Bolivia te bezoeken.

1024px-pantanal_sunset

Iguazu-watervallen
De watervallen van Iguazu behoren tot de grootste en mooiste ter wereld. Dat is niet onopgemerkt gebleven: het is één van de meest toeristische plekken van Brazilië. Desondanks zijn de watervallen zeer de moeite waard om te bezoeken. Bovendien liggen ze op een drielandenpunt, waarvan ook Argentinië en Paraguay deel uitmaken. Een bezoek aan Iguazu is dus makkelijk te combineren met een rondreis door die drie landen.

©gicar93
©gicar93


Paraty

Op zo’n drie uur rijden van Rio de Janeiro ligt Paraty (uitspraak: Paradzjie). Dit stadje ligt ten midden van prachtige stranden en baaien, maar is ook zelf de moeite waard vanwege het oude koloniale centrum. Het centrum is volledig autovrij en geeft bezoekers de indruk dat ze een paar honderd jaar terug de tijd in zijn gegaan. Mede vanwege de leuke terrasjes en relaxte sfeer is Paraty een ideale bestemming om even aan de drukte van Rio de Janeiro en Sao Paulo te ontsnappen.

paraty

Stranden van het noorden
De hiervoor genoemde plaatsen liggen allemaal in het zuiden van het land. Het noorden van Brazilië heeft echter ook genoeg moois te bieden, zoals de stranden bij Natal en Fortaleza. Deze maken een paradijselijke indruk en zijn vooral populair bij toeristen die komen om te ontspannen.

Het strand van Ponta Negra, in de buurt van Natal ©Ricardo
Het strand van Ponta Negra, in de buurt van Natal ©Ricardo

Brasilia
De hoofdstad van Brazilië bestaat nog maar zestig jaar. In de jaren vijftig werd deze volledig uit de grond gestampt om het land een modern en centraal hart te geven. Hoewel Brazilianen erg trots zijn op hun hoofdstad, vinden buitenlanders Brasilia vaak minder goed geslaagd: de stad maakt een nogal een grauwe en bizarre indruk. Door de bijzondere gebouwen van architect Oscar Niemeyer en de interessante geschiedenis is Brasilia toch de moeite waard om te bezoeken.

brasilia

Veiligheid

Brazilië heeft een slecht imago op het gebied van veiligheid, en dat is niet geheel onterecht. Vooral in de grote steden is het belangrijk om voorzichtig te zijn en niet met allerlei dure sieraden en camera’s rond te lopen. Als je echter die voorzichtigheid in acht neemt en in de goede buurten blijft, dan is de kans klein dat je iets overkomt. De auteur van dit stuk was zo’n drie weken in Brazilië en heeft zich geen moment onveilig gevoeld.

Hoe kom je er?
Brazilië heeft twee grote internationale luchthavens, die van Rio de Janeiro en Sao Paulo. In deze steden zullen de meeste reizigers aankomen. Vanuit Nederland vliegt KLM non-stop op beide steden. Met één tussenstop kun je er ook met Air France, British Airways, Delta, Swiss/Edelweiss, Lufthansa en vele andere maatschappijen heen. Reken qua ticketprijzen in economy op 500-700 euro in het laagseizoen en 600-1000 euro in het hoogseizoen (juli/augustus).

Binnenlandse vluchten
Het vliegtuig is vanwege de grote afstanden een populair vervoersmiddel in Brazilië. Het land heeft drie grote maatschappijen: LATAM (voorheen TAM), Gol en Azul. Deze zijn qua service en prijzen redelijk vergelijkbaar met elkaar. Vliegen is niet duur: vaak kun je al voor enkele tientallen euro’s tussen de grote steden van het land vliegen.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer
Back to top button