De internationale luchtvaartsector compenseert vanaf 2020 de groei van de CO2-uitstoot. Dat is vandaag afgesproken op de bijeenkomst van de ICAO, de luchtvaartorganisatie van de VN, zo maakt het ministerie van Infrastructuur en Milieu bekend.
“Hiermee is de luchtvaart de eerste sector die specifieke afspraken maakt over afname van co2-uitstoot,” zegt staatssecretaris Sharon Dijksma.
Verstoppertje
“Het klimaatakkoord in Parijs was historisch, maar bevatte geen specifieke afspraken voor de luchtvaart. Maar na Parijs volgt nu dus Montreal: vanaf vandaag kan de luchtvaart niet langer verstoppertje spelen. De wereld heeft de kans gegrepen en een systeem aangenomen waarmee de luchtvaart haar verantwoordelijkheid neemt,” zo vervolgt zij.
Verdubbeling
De internationale luchtvaartsector is goed voor voor ongeveer 2,5 procent van de wereldwijde uitstoot van koolstofdioxide, aldus het ministerie. “En er zullen de komende jaren heel veel vluchten bij komen, naar verwachting een verdubbeling in omvang de komende twintig jaar. Vandaag is afgesproken dat compensatie van de extra CO2-uitstoot opgepakt wordt.” Dat kan bijvoorbeeld door maatschappijen te laten betalen voor CO2-uitstoot. “Door emissie-eenheden te kopen als die vrijkomen in andere sectoren of te investeren in klimaatprojecten die duurzame energie bevorderen.”
Vrijwillig
Grote landen als de VS, China en Australië doen vanaf het begin mee, net als landen uit Europa, Afrika en Azië. In totaal gaat het om 65 landen. “Waarmee ongeveer 80 procent van de verwachte emissiegroei tussen 2021 en 2035 wordt gecompenseerd. Naar verwachting zullen andere landen vrijwillig volgen waarna het systeem vanaf 2027 verplichtend is voor alle lidstaten, op enkele ontwikkelingslanden zonder grote luchtvaartsector na.” Dijksma noemt de afspraken een ‘belangrijke stap’, maar zij had liever gezien dat alle landen vanaf het begin mee zouden doen.