fbpx
AirlinesOnderwerpenProfessional

IATA: groei vlakt af

Het aantal (betalende) passagiers is in de maand augustus wereldwijd met 4,6 procent toegenomen ten opzichte van een jaar eerder. Dat meldt brancheorganisatie IATA donderdag.

IATA spreekt van “een gezonde groei” maar tekent daarbij aan dat het cijfer wel teleurstellend is ten opzichte van de voorgaande maanden. Zo bedroeg de groei in juli nog 6,4 procent.

Teleurstellend
“De groei in passagiersaantallen ging omlaag tot 4,6 procent. Hoewel dat teleurstellend is ten opzichte van de prestaties van de voorgaande maanden, is het nog steeds een gezonde groei,” aldus Alexandre de Juniac, ceo van IATA en de voormalig topman van AirFrance-KLM. “En hoewel de terroristische aanslagen in Europa de vraag heeft getemperd, ebt de impact daarvan weg.”

Midden-Oosten
De capaciteit ging bij de bij IATA aangesloten maatschappijen met 5,8 procent omhoog, de gemiddelde bezettingsgraad daalde met bijna 1 procentpunt tot 83,8 procent. De vraag naar internationale tickets nam in augustus met 4,7 procent toe, ten opzichte van een jaar eerder. “In alle regio’s was sprake van groei, maar deze werd gedomineerd door de airlines uit het Midden-Oosten.”

Afname
De vraag naar binnenlandse vluchten groeide met 4,3 procent, bij een toename van de capaciteit met 4,4 procent. De bezettingsgraad kwam dan ook 0,1 procentpunt lager uit op 83,6 procent. In de meeste markten was sprake van groei, in China en India zelfs met dubbele cijfers, maar in Braziliƫ en Rusland was juist sprake van een afname van de vraag.

Efficiency
“Lagere ticketprijzen zijn de drijvende factor achter de vraag naar vliegreizen. En de winstgevendheid van maatschappijen is beter dan ooit dankzij een betere structuur in de sector en meer efficiency,” stelt De Juniac. “Maar de talmende impact van de terroristische aanslagen eerder dit jaar in Europa, herinnert ons eraan dat de luchtvaartindustrie kwetsbaar is voor veel externe factoren waar we geen invloed op hebben.”

Veerkracht
Die risico’s zullen volgens de IATA-topman altijd blijven bestaan. “De sector heeft haar veerkracht, parallel aan de winstgevendheid, verbeterd. Dat is van kritiek belang om snel te kunnen reageren, mocht het klimaat veranderen,” besluit De Juniac.

Een echte KLM 747 liefhebber?

Bestel de 747 Afscheidskalender dan hier!

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button