fbpx
AirlinesFrequente reizigersKLMNieuwsNL NieuwsOnderwerpen

KLM’s huisje 97: hotel New York | Foto-update

Het iconische hotel New York in Rotterdam is verkozen tot het 97ste Delfts blauwe miniatuurhuisje van KLM. Het huisje werd vandaag, op de verjaardag van KLM, onthuld op de SS Rotterdam en door CEO Pieter Elbers overhandigd aan burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam en de exploitanten van hotel New York.

Hotel New York was het directiegebouw van de Holland-Amerika lijn.

Verbinding
“Ik ben verheugd over de keuze voor hotel New York als 97ste KLM-huisje,” zei Elbers. “De Holland-Amerika lijn was eind negentiende eeuw de belangrijkste verbinding tussen Europa en Amerika. Het Noord-Atlantische routenetwerk van KLM is nu een van de belangrijkste verbindingen tussen Europa en de Verenigde Staten. In mei dit jaar hebben we nog het bestaan van onze 70-jarige lijndienst naar New York gevierd,” aldus de KLM-topman. Eerder op de dag sprak Elbers met Ronald Wondelleck, oud directeur R’dam Airport. Voor Wondelleck was het wel duidelijk waarom er voor een Rotterdams huisje is gekozen: “Dan ken er meer jenever in”

Burgemeester Ahmed Aboutaleb, zanger Lee Towers en KLM-CEO Pieter Elbers
Burgemeester Ahmed Aboutaleb, zanger Lee Towers en KLM-CEO Pieter Elbers

elbers_lee_aboutaleb_klm2

aboutaleb_klm_huisje

Willekeurige
Traditiegetrouw -althans sinds 1994- ziet een nieuwe KLM-huisje het levenslicht op de verjaardag van KLM op 7 oktober. Tot dat jaar werden de miniatuur huisjes, die passagiers op intercontinentale vluchten in de businessclass krijgen, op willekeurige data aan de collectie toegevoegd.

Synchroon
Op de 75ste verjaardag van KLM, in 1994, werden in één keer maar liefst vijftien huisjes aan de collectie toegevoegd, zodat de nummers van de huisjes en de verjaardagen van KLM voortaan synchroon zouden lopen. Het allereerst huisje kwam naar alle waarschijnlijkheid uit in 1952.

klm_huisjes

Asbak
Tot 1980 werden de collectors items, want dat zijn het door de jaren heen geworden, gevuld met gin of likeur van destilleerderij Rynbende en Henkes. Toen nam Bols het stokje over, die vult ze vandaag de dag nog steeds. Omdat alcohol niet in alle landen waar KLM op vliegt, is toegestaan, zijn sommige huisjes leeg.
Eerder werden op dat soort bestemmingen huisjes in de vorm van een asbak uitgedeeld. Waarbij de rook van de sigaret als die achterin de asbak wordt gelegd, daadwerkelijk uit de schoorsteen komt.

Paleis op de Dam
Jaarlijks gaan er meer dan 800.000 Delfts blauwe huisjes mee aan boord van de KLM-toestellen; ongeveer 725.000 gevulde en 79.000 lege. Behalve de reguliere serie huisjes, zijn er ook een aantal bijzondere exemplaren zonder nummer. Zoals het Paleis op de Dam, Paleis Het Loo en theater Carré. Deze zijn zeer gewild omdat daar maar een beperkte oplage van is.

Curaçao
Met uitzondering van de allereerste huisjes, zijn de porseleinen hebbedingen replica’s van een bestaand pand met een bijzondere historische en culturele betekenis. Slechts één van die panden staat niet in Nederland: huisje nummer 85, het Penha gebouw uit Curaçao.

pieter_elbers_hotel_new_york_klm

ontvangst_hotel_new_york_stewardess_klm

huisje_97_hotel_new_york

hotel_new_york_by_night

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer
Back to top button