AtheneNieuwsTravelspecial

Athene special: Reizen en luchtvaart

Athene, de bakermat van de (Europese) beschaving. Er zijn natuurlijk heel veel overblijfselen uit de oudheid, maar Athene is ook jong en dynamisch met diverse moderne projecten. De stad is meer dan de Akropolis.Volgens het Discover Greece is Athene alive and kicking en één meest aansprekende bestemmingen voor een city break. Daar is geen woord van gelogen, Athene is meer dan de moeite waard.

Oud versus nieuw

Zowel oud als nieuw is te vinden in Athene.

Akropolis
Het iconische beeld van Athene is natuurlijk de Akropolis. De 156 meter hoge berg die boven de hele stad uitprijkt met onder andere het Parthenon en het theater van Dionysios. Het is moeilijk een punt te vinden in de stad waar je de berg níet kan zien. Het centrum van Athene is goed te belopen en zo ook de Akropolis. Uiteraard is het wel een klim omhoog. Een kaartje is met € 20 prijzig, maar wel de moeite waard. Bovendien, voor het eerst in Parijs ga je ook naar de Eiffeltoren, dat is net zo met de Akropolis. Het geheel is opgenomen tot de werelderfgoedlijst van UNESCO.

Andere oudheden
De meeste artefacten liggen in het New Acropolis Museum. Andere bezienswaardigheden van lang geleden zijn de Agora, tempel Theseion en de Ruïnes Olympieion. Laatste genoemde zijn de resten van de tempel van Zeus. Wat nieuwer zijn de Kathedraal St. Dionysios en het centrale Syntagmaplein.

haven_athene

Nieuw
Veel toeristen komen voor de oudheden, maar er is meer in Athene. Grote stukken grond zijn de afgelopen jaren vrijgekomen waar de stad op vooruitstrevende wijze invulling aan geeft. De haven is een goed voorbeeld. Je kan er leuk bootjes kijken en wat eten of drinken. Het beste voorbeeld van het Nieuwe Athene is het Stavros Niarchos Foundation Cultural Center (SNFCC). Op de plek van een oude paardenrenbaan is een park met geweldig gebouw verrezen. Het unieke is dat het park doorloopt het gebouw op. Vanaf het ingangshek kan je zo het acht verdiepingen hoge gebouw oplopen. In het gebouw zijn de nationale opera en de nationale bibliotheek samengevoegd. Een state-of-the-art multifunctionele inrichting is er neergezet. Er zijn twee hypermoderne concertzalen en een enorme bibliotheek waar een leuk huiselijk karakter gerealiseerd is. Er zijn tours in het gebouw te volgen die zeer de moeite waard zijn. Eind oktober moet het geheel geopend worden.

SNFCC park
SNFCC park
Nationale bibliotheek
Nationale bibliotheek
Concertzaal SNFCC
Concertzaal SNFCC

Hotels
In het centrum zijn zeer veel hotels en AirBnB’s te vinden in diverse prijsklassen. Een alternatief is net buiten het centrum. Lekker rustig, terwijl het centrum in enkele minuten bereikt is. Ook de trip naar de nieuwere gedeeltes en opkomende -hippe- wijfjes zijn makkelijker dan vanuit het oude centrum. Up sliep in het Atheneum Intercontinental. Dit hotel heeft een gratis shuttle service naar het centrale plein, ligt vlakbij de metro. Een taxi naar populaire plekken kost enkele euro’s. Een goede en prettige uitvalsbasis. Vlakbij is het ‘nieuwe’ wijkje Koukaki. Helemaal in bij de locals. Er is een diversiteit aan restaurants, barretjes en terrassen waar voor weinig geld leuk en lekker gegeten en gedronken kan worden. Eigenlijk meer de moeite dan tussen de massa’s toeristen in het centrum en de populaire wijk Plaka.

Luchtvaart

Athene is per vliegtuig makkelijk te bereiken. Vanaf Schiphol vliegt KLM tweemaal daags (vanaf €129). Transavia vliegt vanaf Schiphol dagelijks (in aanbieding vanaf € 110) en vanaf Eindhoven vier keer per week. Griekse maatschappij Aegean (vanaf € 105) vliegt dagelijks naar Schiphol. Up vloog met Aegean en was te spreken over de service (warme maaltijd!) en ruimte in de A320’s. Athene kent één vliegveld, dat er nu 15 jaar staat. Het is een modern, snel en prima vliegveld. Na aankomst liggen meestal binnen tien minuten de koffers op de band.

Taxi’s naar de stad kosten circa € 25 euro en doen er driekwartier over. Alternatief is de metro die er iets langer over doet. De metro in Athene is niet duur, alleen naar het vliegveld zijn kaartjes ineens wel prijzig: € 10 per persoon. Het voelt wat als toeristje uitbuiten. Er vertrekt een trein op elk half en heel uur. Goedkoopste is met de bus voor circa vier euro, reisduur: vijf kwartier.

Het oude vliegveld ligt er verlaten bij. Er zijn plannen deze lege ruimte in de stad te ontwikkelen met huizen en een park. Er zouden mogelijkheden tot een tour zijn, al is de informatie daarover niet heel eenduidig.

Tags

Gerelateerde artikelen

Joeri van Ormondt

Hoofdredacteur. Joeri woonde vanaf z'n geboorte 'onder' de Zwanenburgbaan. Hij is MSc in de bedrijfskunde (Rijksuniversiteit Groningen). Joeri is mede-oprichter van Up in the Sky. Daarnaast is hij actief als logopedist.