fbpx
NieuwsOpmerkelijk

Hoofdstad Tanzania kan eindelijk ATR ontvangen

De hoofdstad van Tanzania, Dodoma, kon tot voor kort alleen general aviation toestellen ontvangen. De landingsbaan is inmiddels verlengd waardoor ook vliegtuigen van het formaat ATR72 naar Dodoma kunnen vliegen.

De baan (09/27) is met 500 meter verlengd tot 2450 meter. De afgelopen tijd heeft de regering twaalf miljard Shilling (5 miljoen euro) in de renovatie gestopt. Er zijn ook plannen om in de toekomst een nieuwe terminal te bouwen.

Dodoma Airport
Een airstrip is een beter woord voor het vliegveld. Het is gelegen midden in de stad (met 400.000 inwoners) en toch landt er slechts sporadisch een vliegtuig. Het vliegveld is vooral in gebruik als de regering in Dodoma neerstrijkt. Er is geen lijndienst met de grootste stad van het land, Dar es Salaam. Als je per vliegtuig daarheen wil is de enige optie kijken of er toevallig een vlucht gaat en vragen of je mee kan. Enige andere manier van vervoer is met de bus. Die doet er (als het meezit) acht uur over. De afstand is een ruime 400 kilometer.

In 2015 zag Dodoma Airport volgens de officiële cijfers net geen 15.000 passagiers. Er waren bijna 3.000 vliegbewegingen. Het is het elfde vliegveld van het land, gemeten naar passagiersaantallen. Alleen de luchthaven van Dar es Salaam gaat over de miljoen-passagiers grens heen (2,5 miljoen reizigers). De andere twee grote vliegvelden (Kilimanjaro en Zanzibar) halen de miljoen (net) niet.

De kamer van koophandel hoopt dat maatschappijen als fastjet en Precision Air nu lijndiensten tussen de hoofdstad en Dar gaan onderhouden.

Dodoma
Dodoma is sinds 1973 de officiële hoofdstad van Tanzania. De stad ligt centraal in het land, ten westen van de voormalige hoofdstad Dar es Salaam. De plannen om de hoofdstad van Tanzania naar Dodoma te verplaatsen werden gemaakt in de jaren zeventig. Het parlement verhuisde in februari 1996 officieel naar Dodoma. Eens in de maand vergadert het parlement daar. Het meeste overheidswerk gebeurt nog steeds in Dar es Salaam. Het vernieuwde vliegveld is de start van de verhuizing van meer overheidsdiensten naar Dodoma.

De regering is van plan meer vliegvelden in het land op te knappen.

Lees UP een jaar lang advertentievrij voor €24!

Advertenties zijn helaas noodzakelijk om de redactie draaiende te houden. Advertentievrij UP lezen kan echter ook, voor €24 per jaar. Ja, ik steun UP en lees de site een jaar lang advertentievrij.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button