fbpx
Frequente reizigersKLMNieuwsNL NieuwsOnderwerpen

KLM-crew zoekt het gele blokje

Cabinebond VNC roept haar achterban op om vanaf dinsdag 18 oktober drie dagen lang naarstig op zoek te gaan naar een geel blokje aan boord van de KLM-toestellen.

Volgens de VNC houdt KLM steekproeven aan boord met betrekking tot de flight safety- en securitycheck. “Aan boord kan een geel blokje zijn verstopt”, aldus de bond die dit aangrijpt om haar stiptheidsacties kracht bij te zetten.

Schepje
VNC roept haar leden op ‘vooral uitvoerig op zoek te gaan naar het gele blokje.’ De flightsafety-taak is volgens de VNC pas voltooid als het blokje gevonden is, of de cabinemedewerkers zeker weten dat het blokje niet aan boord is. “Neem alle tijd die nodig is om de steekproef van KLM tot een goed einde te brengen,” doet de bond er nog een schepje bovenop. “Mooi meegenomen is dat wij hierdoor onze stiptheidsactie ook waarmaken.”

Compensatie
De leden van de VNC, maar ook FNV Cabine, liggen overhoop met KLM. Onder andere over de eenzijdige maatregel van KLM om met ingang van het winterseizoen op een groot deel van de intercontinentale vluchten met een steward(ess) minder te vliegen in economyclass. De VNC voert haar acties geleidelijk op. Zo vragen ze sinds 10 oktober meer compensatiedagen bij het overschrijden van de cao-uren, bijvoorbeeld in het geval van verstoringen.

Flyers
De bond heeft daags daarna een oproep gedaan om geen gehoor te geven aan een verzoek van KLM tot tijdelijk meerwerk voor het kader en sinds afgelopen vrijdag worden flyers met stickers uitgedeeld waarop de issues tussen KLM en het cabinepersoneel worden uitgelegd.

Demotivatie
“De (eigen)wijze manier waarop KLM alles eenzijdig -lees: zonder het door KLM zo geliefde woord ‘dialoog’ met de werknemersvertegenwoordigers – door probeert te drukken leidt niet tot ‘winnen’ (ook een KLM-motto, red.). Sterker nog, KLM raakt het korps keihard in hun blauwe gevoel dat wegebt met alle negatieve gevolgen vandien: onrust, boosheid, teleurstelling, verdriet, frustratie en demotivatie.”

KLM
Een woordvoerster van KLM bevestigt noch ontkent het bestaan van het ‘gele blokje’. “Wij gaan niet in op security-issues. Wij laten de verantwoording van deze communicatie geheel aan de VNC.”

Gerelateerde artikelen

Back to top button